latinica  ћирилица
02/09/2022 |  09:13 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Потписан меморандум о брзом путу од Бијељине до Сокоца (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је потписан меморандум о разумијевању о међусобној сарадњи на пројекту изградње брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац.
Потписивање меморандума о сарадњи на пројекту изградње брзог пута - Фото: РТРС
Потписивање меморандума о сарадњи на пројекту изградње брзог путаФото: РТРС

Уговор су потписали министар сабраћаја и веза Српске Недељко Ћорић и директор кинеске државне компаније Чајна Шандонг, Џонг Јонг.

Дужина брзог пута од Бијељине до Сокоца износи око 160 километара.

Потписивање меморандума о сарадњи на пројекту изградње брзог пута (Фото: РТРС)

Потписивању споразума присуствовали су премијер Српске Радован Вишковић и генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Вишковић је истакао да је компанија Чајна Шандонг интернешнел економик енд техникал једна од оних која жели да помогне Републику Српску у сваком погледу.

- Ово је компанија која већ има концесиони уговор и већ ради на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор. На недавном отварању прве дионице у Добоју на Коридору 5Ц рекли смо да су они ту да помогну уколико европски партнери не желе да финансирају из било ког разлога дионицу на овом коридору од Добоја до Вукосављља - навео је он.

Премијер је рекао да инфраструктурни пројекти у Републици Српској, попут изградње путева и ауто-путева, осим страних улагања, доносе Српској и друге бенефите.

- Наши подизвођачи ће имати највише посла на реализацији свих пројеката, биће кориштене домаће сировине и ресурси и тиме ће бенефити за Српску бити много већи него што су саме цијене и километри брзе цесте или нечег другог - рекао је Вишковић.

Ћорић је рекао да је опредјељење републичких инистуција да се изградњом великих инфраструктурних пројеката још боље повежу сви дијелови Српске.

- Изградња брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац је велики изазов. Очекујем да кинески партнери у наредном периоду заврше пројектну документацију - изјавио је Ћорић.

Он је навео да Српска преузима обавезу да изврши експропријацију и ријеши имовинско-правне односе на том дијелу трасе.

- Наше опредјељење остаје да градимо велике инфраструктурне пројекте и да повежемо све дијелове Републике Српске у складу са просторно-планским документима који су раније дефинисани - рекао је Ћорић.

Ћорић је поручио да је сигуран да Српска у кинеским партнерима има поуздане инвеститоре и извођаче радова који ће успјешно реализовати овај пројекат у складу са плановима.

Џонг је истакао значај изградње брзог пута Бијељина-Зворник-Милићи-Хан Пијесак-Соколац јер ће допринијети економском развоју Српске и навео да ће компанија на чијем је челу уложити напоре да пројекат што прије буде реализован на најбољи могући начин.

- На овом подручју смо присутни већ 10 година и разумијемо колико је важна изградња овог брзог пута, јер ће још боље повезати различите дијелове Српске - рекао је Џонг.

Џонг је нагласио да је на састанку са Вишковићем изразио заинтересованост да кинеска компанија учествује у реализовању пројекта инсталирања соларних панела, али отварања фабрика соларних панела.

Џонг је захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, премијеру Српске и министрима у Влади Српске за исказану спремност за сарадњу.