latinica  ћирилица
02/09/2022 |  14:10 ⇒ 14:13 | Аутор: sputniknews.com

Пекинг: САД су изазвале кризу у Украјини, а сада из даљине прате енергетску кризу у ЕУ

Сједињене Америчке Државе, које су иницирале кризу у Украјини, сада прате енергетску кризу у Европи с друге обале, добијају корист и профит, изјавио је на конференцији за новинаре портпарол Министарства иностраних послова Кине Џао Лиђијан.
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Кинеска застава (Фото: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

- Ескалација украјинске кризе одужила се на више од пола године. То још једном доказује да једностране санкције САД и Запада не могу да ријеше проблем него да се, напротив, њихови споредни ефекти и посљедице непрестано повећавају као сњежни смет - рекао је дипломата.

Он је скренуо пажњу на саопштења о томе да је разлика у цијенама гаса на европском и америчком тржишту достигла рекорд – повећавши се више од 10 пута.

Дипломата је додао да, према подацима које је објавио портал Бизнис инсајдер, америчке компаније могу да добију више од сто милиона долара екстра профита од сваког брода који испоручује гас Европи.

- Очигледно је да, истовремено, амерички трговци оружјем и храном један за другим користе украјинску кризу како би се обогатили, а ни продавци енергената у САД не заостају за њима - рекао је Џао Лиђијан.

Дипломата је додао да су грађани Европе принуђени да се суоче с наглим растом цијена електричне енергије, смањењем температуре гријања, па чак и системским рестрикцијама струје.

- САД, као иницијатор украјинске кризе, постале су највећи побједник, оне посматрају ватру са супротне обале и извлаче корист, а то би требало да натјера свјетску јавност да се запита и да се пробуди - закључио је кинески дипломмата.

После почетка руске специјалне војне операције у Украјини Запад је појачао санкциони притисак на Русију, што је довело до раста цијена електричне енергије, горива и хране у Европи и САД.

Предсједник Русије Владимир Путин је истакао да политика обуздавања и слабљења Русије представља дугорочну стратегију Запада, а да су санкције нанијеле озбиљан ударац цјелокупној свјетској економији.