latinica  ћирилица
02/09/2022 |  16:31 ⇒ 03/09/2022 | 07:30 | Аутор: РТРС

Транскрипт сједнице Предсједништва - покушај Џаферовићеве манипулације (АУДИО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва Милорад Додик истакао је да предсједавајући Шефик Џаферовић покушао да изврши манипулацију на данашњој ванредној сједници Предсједништва БиХ.


Ванредна сједница Предсједништва БиХ - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Ванредна сједница Предсједништва БиХФото: www.predsjednistvobih.ba

Додик је истакао да Џаферовић покушао да пркрши и Устав и Пословник.

- Шампион сте у покушају да прекршите Пословник и Устав. Покушали сте да покажете да сте неприкосновени када је у питању дневни ред не дозвољавајући расправу о дневном реду. Покушали сте да изманумулишете Предсједништво. И сами видите да нисте у праву - поручио је Додик Џаферовићу на сједници.

Џаферовић је ипак отворио расправу о дневном реду и рекао да је Додик био у праву.

Додик је истакао да је и манупулација стављање редовних тачака на дневни ред ванредне сједнице Предсједништва.

Додик је на сједници поново затражио смјену бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.

Подсјећамо, Додик је данас на конференцији за новинаре навео да су друга два члана Предсједништва БиХ на данашњој сједници одбила четири тачке које је он предложио, додајући да је смисао Предсједништва доведена у питање.

Додик је предложио да Кристијан Шмит буде проглашен персоном нон грата у БиХ.

Предсједништво БиХ донијело је данас Одлуку о прихватању Споразума између ЕУ и БиХ у Механизму Уније за цивилну заштиту.

Предсједништво БиХ је, након гласања, са два гласа за (предсједавајући Шефик Џаферовић и члан Жељко Комшић) и једним гласом против (српски члан Милорад Додик) донијело Одлуку о давању агремана амбасадору Нјемачке у БиХ, саопштено је из Предсједништва.

Додик је рекао и да ће у наредна три дана одлучити да ли ће на агреман њемачког амбасадора уложити вето, односно покренути витални национални интерес.

У саопштењу се наводи да је ова тачка била на дневном реду 29. редовне сједнице Предсједништва БиХ, а пошто ни данас, на 157. ванредној сједници, није постигнут консензус о овој одлуци из области спољне политике, у складу са Пословником о раду Предсједништва БиХ, српски члан Предсједништва наведену одлуку може прогласити деструктивном по витални ентитетски интерес.