latinica  ћирилица
03/09/2022 |  14:28 ⇒ 17:57 | Аутор: sputniknews.com

Сијарто: Србија може да рачуна на подршку Мађарске у случају још веће кризе

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је да Србија може да рачуна на помоћ Мађарске у случају још веће енергетске кризе око гаса.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

- Можемо се ослонити једни на друге - поручује Сијарто у интервјуу за Танјуг напомињући и значај Србије као поузданог партнера за стабилан проток гаса Турским током.

Он истиче и да је, када је ријеч о захтјевима да Србија уведе санкције Русији, став Мађарске врло јасан да би у ситуацији када Србија није чланица ЕУ требало поштовати политику српске државе и да неутралну позицију Србије не разумеју само они који су далеко и не познају прилике у региону, или они који не желе да разумију ситуацију због идеолошких разлога.

Када се ради о санкцијама у енергетици, истиче да разумије да Србија не жели да их уведе Русији јер, попут Мађарске, зависи од руских извора.

- Такође разумијемо да не желите да се ваши људи смрзну и да не желите да уводите рестрикције. Не желимо их ни ми, зато и купујемо гас од Русије и то не сматрамо политичком изјавом, јер је за вашу земљу сигурно снабдијевање гасом конкретно и круцијално питање. То нема везе са политиком, то нема везе са идеологијом. Дакле, будите сигурни да Мађарска у потпуности разумије вашу позицију - поручио је Сијарто.

На питање да ли Србија може да рачуна на помоћ Мађарске са којом је потписала уговор о складиштењу 500 милиона кубика гаса у случају још веће енергетске кризе он истиче:

- Наравно. Ми смо солидарни, ми смо пријатељи и браћа, без сумње. Односи наших двију земаља су на историјском максимуму, стратешки смо партнери потписивањем споразума и ово се неће доводити у питање. Предсједник Вучић је поменуо премијеру Орбану да ће Србији бити потребне додатне количине и складишни капацитети, а затим смо финализирали споразум за десет дана - рекао је Сијарто и оцијенио да је то био велики заједнички успјех.

Како је навео, тренутно Србија складишти неколико стотина милиона гаса у Мађарској и тај гас се испоручује на дневном нивоу, у складу са потребама српског тржишта.

- Веома је важно да понекад говоримо и о нашим резултатима, јер да ми, Срби, Мађари, Бугари и Турци нисмо били довољно храбри и да нисмо били способни да се одупремо пријетњама санкцијама које смо добијали од неких наших пријатеља и да нисмо изградили Турски ток, сада бисмо били у великим проблемима, зато што је у овом тренутку Турски ток који допрема гас из Русије преко Турске ка Бугарској, Србији и Мађарској једини поуздан гасовод. У другим гасоводима долази до турбуленција, прекида и смањења капацитета снабдевања, али је овај гасовод потпуно поуздан. Дакле, сматрам да смо постигли велики успјех, јер смо били довољно храбри у нашој одлуци да изградимо овај гасовод - каже Сијарто.

На питање да ли мисли да ће Мађарска због тога што увози гас из Русије, а због чега је и критикована из Брисела трпети и неке конкретне посљедице, Сијарто каже како би одређених последица било када Мађарска не би куповала гас од Русије.

- Не купујемо гас од Русије зато што желимо да пошаљемо неку врсту политичке поруке, купујемо гас од Русије зато што је то реалност региона. Докле год нисте у могућности да транспортујете гас у ранцу или возом, морате користити гасовод. Када сагледате инфраструктуру и географију нашег региона не можете изоставити Русију. Ако не размотрите руске изворе, нећете моћи да задовољите своје потребе. Овдје се ради о математици и физици, а не о идеологији. Уколико вам је потребно 8,5 милијарди кубних метара гаса из увоза на годишњем нивоу, као што је то случај код нас, физички то не можете покрити без руских извора - објашњава он.

Капацитети других гасовода и капацитети других извора гаса, додаје Сијарто, заједно не могу допремити 8,5 милијарди кубних метара гаса.

- Шта онда да кажемо нашем народу? Одлучили смо да не купујемо гас од Русије тако да нећемо имати гријање у 50, 30, 20 или колико већ процената станова у Мађарској. Или да им кажемо да нам је жао, али нећемо набављати гас од Русије, тако да ће неколико десетина хиљада људи изгубити посао због колапса индустрије. Да ли је ово заиста легитимно очекивање од Мађарске и мађарске владе - пита јавно Сијарто.

Он истиче да је за њих важно пре свега да се побрину да не дође до рестрикција у Мађарској за било који дио становништва када се ради о коришћењу гаса или било ког другог типа енергије и због тога је каже и путовао у Москву и преговарао о додатним количинама гаса.

- Преговори су били успјешни и Газпром је од почетка августа повећао количине испорученог гаса на дневном нивоу. Тај гас иначе пролази кроз Србију и када добијете увећан рачун за услуге транзита, немојте нам замјерити. Повећали смо дневну количину гаса и сматрамо да је ово неопходно због тога што тренутна ситуација од вас захтјева прављење залиха у складиштима јер ћете у супротном начинити велику грешку, судећи по тренутним приликама на тржишту енергетике - каже Сијарто.