latinica  ћирилица
04/09/2022 |  12:15 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

"Националне идентификационе картице - пројекат од националног значаја"

Креирање националних идентификационих картица је пројекат од националног значаја - навела је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановић је рекла да Република Српска идентификационом картицом Срба жели да идентификује све њене људе који живе у иностранству, који желе да улажу у Српску и да користе све погодности које имају њени грађани.

- Ово је надоградња једног пројекта који је почео прије неколико година, а подразумијевао је мапирање дијаспоре - изјавила је Цвијановић у Источном Сарајеву,

Она је појаснила да је то значило идентификовати наше људе, гдје су они данас заступљени, како стоје у оквиру политичког и економског живота тамо гдје живе, на који начин су ситуирани, као и њихове податке везане и за цркву или укљученост у одређене организације и удружења.

Цвијановић је истакла да ће ово бити пројекат од националног значаја.

- Предрадње су настављене и ми већ данас имамо добру базу података, али желимо да се наши људи интензивније активирају, те да коначно располажу свим оним правима који имају грађани Републике Српске и да их третирамо као људе који живе овдје - рекла је Цвијановић.