latinica  ћирилица
04/09/2022 |  17:39 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Брђанин у УКЦ Српске; Исцрпљен и у лошем стању (ВИДЕО)

Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослав Брђанин, којег је Хашки трибунал осудио на 30 година затвора, пуштен је на слободу из здравствених разлога.
УКЦ Српске - Фото: РТРС
УКЦ СрпскеФото: РТРС

Након 23 године проведене у затвору, Брђанин је стигао у Бањалуку, гдје га је дочекало возило Хитне помоћи.

Смјештен je у јединици Интензивне његе на УКЦ-у Републике Српске, а детаљније информације о његовом здравственом стању биће познате наредних дана.

- Он је примљен у веома запуштеном стању са знацима тешке исцрпљености, са повишеним упалним параметрима који упућују на сепсу и на основу налаза, уочава се да има оштећен рад јетре. Дозволили смо породици да га види, у сталном смо контакту са њима. Он је смјештен на Интензивну јединицу гдје се примјењују најсавременије дијагностичке и терапијске мјере - рекао је Владо Ђајић, директор УКЦ Републике Српске.

Брђанин има статус слободног човјека након пуштања на пријевремену слободу због здравственог стања, али за било какво кретање ван територије БиХмора да добије сагласност Трибунала, то јесте Механизма.

Његов адвокат, Новак Лукић, потврдио је да је Брђанин пуштен из хуманитарних разлога и по убрзаној процедури, која подразумијева да у њу није био укључен нико осим одбране и суда.

- Цијели поступак је трајао око мјесец дана од кад смо ми сазнали да постоје разлози да поднесемо захтев из хуманитарних разлога да буде пуштен - навео је адвокат Лукић.

Лукић је додао да је ово трећи захтјев који је поднесен за Брђаниново пуштање, од испуњавања услова од двије трећине издржане казне, за пуштање на пријевремену слободу.

- Чим је испунио услов за двије трећине, ми смо поднијели први захтјев, он је одбијен. Све је одбијао судија Ађијус, који је био предсједник - истиче Лукић.

Предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, изјавила је да нажалост ово није једини случај гдје је неко тешко оболио, а тек у лошем здравственом стању му се дозвољава да изађе на слободу, иако су неки услови стечени и прије тога.

Сматра да је неправда главно обиљежје судовања у БиХ, али и међународних правосудних институција, што је видљиво и у случају Радослава Брђанина.

- Очито једна унапријед припремљена политичка слика која је послије попуњавана једним правосудним или судским одлукама и пресудама. Наравно да су то и нехумани услови и нехумани односи, неједнак третман свих оних који су требали да се нађу пред правосудним институцијама - додала је Цвијановић.

Брђанин је био први министар грађевинарства, саобраћаја и комуналних дјелатности Републике Српске и потпредсједник Владе Републике Српске.