latinica  ћирилица
06/09/2022 |  09:43 ⇒ 11:31 | Аутор: РТРС

Вишковић: Наставићемо побољшавати привредни амбијент (ФОТО/ВИДЕО)

Република Српска је повољно окружење за инвестиције и економски показатељи у региону су јој најбољи послије Србије, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић на отварању инвестиционе конференције "Инвест Српска 2022".
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да је веома значајно што је покривеност извозом већа од 80 одсто.

- Не можемо утицати на глобалне проблеме, али можемо креирати наш привредни амбијент што и радимо. Влада је са Привредном комором и послодавцима била партнер, са циљем побољшања привредног амбијента - рекао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да Српска има највећи број запослених од када се мјери овај параметар, као и осигураних лица.

Друга инвестициона конференција (Фото: РТРС)

- Укупно задужење Српске је 43 одсто бруто домаћег производа, а јавни дуг 36 одсто, што значи да није презадужена - навео је Вишковић.

Он је рекао да Српска једина у региону има усвојен Закон о подстицајима што значи да свим послодавцима који повећавају плате радницима држава враћа одређени дио уплаћених пореза и доприноса, за шта је до сада издвојено 33 милиона КМ.

Вишковић је оцијенио да су предност и пословне зоне гдје инвеститори имају све услове за рад.

- Република Српска испуњава све предвиђене обавезе и нема проблема. Међу ријеткима смо који издвајамо новац за једнократне помоћи борачким категоријама, младима и породиљама. Новац за ово нисмо обезбиједили кредитима - рекао је Вишковић и навео да је у овој години планирано задужење Српске од 650 милиона КМ, а узето је мање од 200 милиона.