latinica  ћирилица
08/09/2022 |  07:51 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

Перовић: Путин је увијек говорио да подржава Дејтон, али онако како је написан (ВИДЕО)

Руски предсједник Владимир Путин је увијек говорио да подржава Дејтонски мировни споразум, али онако како је написано у њему, а не како неко хоће да тумачи, изјавио је шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Душко Перовић - Фото: РТРС
Душко ПеровићФото: РТРС

Перовић је истакао да се и Република Српска придржава те политике.

Говорећи о предстојећој посјети српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика Русији, Перовић је оцијенио да Додик и руски лидер имају пријатељски однос.

- Додик ће се у септембру поново састати са Путином, потврдити њихове ставове, подршку Дејтону. Русија је гарант Дејтонског мировног споразума и никада није имала неких задњих намјера према овој земљи. Мислим да ће на том састанку, наравно, тема бити и руски гас. Мислим да брзо можемо доћи до тога да пређемо на тај енергент. Треба да искористимо бенефит и цијену коју имамо - поручио је Перовић.

Перовић је објаснио да је Русија због санкција смањила увоз разних роба, углавном са Запада, за 72 одсто.

- Они сада развијају сопствену производњу, биће им потребно много тога и ту постоји велика могућност. Сад имамо историјску шансу да уђемо у сегменте гдје бисмо могли да конкуришемо, и то дугорочно. Врата су нам отворена, али их треба искористити - нагласио је Перовић.