latinica  ћирилица
09/09/2022 |  11:37 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

"У Черкезовцу ће се збрињавати ниско и средње радиоактивни отпад"

У Центру за збрињавање радиоактивног отпада на локацији Черкезовац у Хрватској, на граници са БиХ, збрињаваће се ниско и средње радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко и институционални отпад из Хрватске, док се неће одлагати нуклеарно гориво, навели су из хрватског Фонда за финансирање разградње ове нуклеарне електране.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

Из Фонда су истакли да ће се нуклеарно гориво из Нуклеарне електране Кршко дугорочно складиштити у сухом складишту на локацији електране и оно неће бити збринуто на локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

У демантију изјаве замјеника градоначелника Приједора Жарка Ковачевића који је рекао да "би на Трговској гори требао да буде одложен нуклеарни отпад, односно гориво из Нуклеарне електране Кршко које ће се допремати сваких 18 мјесеци", из Фонда су навели да се тих 18 мјесеци односи искључиво на редовне ремонте у тој електрани и циклусе замјена истрошених горивих елемената у реактору електране.

- Сваких 18 мјесеци приближно трећина горивих елемената нуклеарног горива се из реактора премјешта у базен за истрошено нуклеарно гориво. Ти се елементи замјењују са свјежим горивим елементима - навели су из Фонда.

Одборници Скупштине града Приједор једногласно су у сриједу, 7. септембра, усвојили Резолуцију о неприхватању изградње одлагалишта нуклеарног отпада у општини Двор у Хрватској у непосредној близини Републике Српске и БиХ.

Замјеник градоначелника Приједора Жарко Ковачевић рекао је да овај пројекат угрожава готово 300.000 становника у БиХ, а у Хрватској десет пута мање.

- Сматрам да јавност није довољно упозната о томе да би на Трговској гори требао да буде одложен нуклеарни отпад, односно гориво из Нуклеарне електране Кршко које ће се допремати сваких 18 мјесеци и та ће се количина повећавати и временом ће представљати све већу опасност за оне који ту живе - указао је Ковачевић, због чега су реаговали из хрватског Фонда за финансирање разградње Нуклеарне електране Кршко.