latinica  ћирилица
10/09/2022 |  07:43 ⇒ 16:51 | Аутор: РТРС

Вучић: Нови приједлог би требало да доведе до рјешења проблема на КиМ (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић предсједавао је данас сједницом Савјета за националну безбједност на којој су разматрани ситуација на Косову и Метохији, одржавање Европрајда 2022 и сајбер безбједност у енергетском сектору.
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Тара Радовановић) -
Александар Вучић (Фото: Танјуг/ Тара Радовановић)

Вучић је послије сједнице Савјета за националну безбједност, која је трајала нешто мање од сат времена, рекао да се разговарало о тежини ситуације у којој се Србија данас налази.

- На сједници смо говорили и направили анализу стања и позиције Србије и Срба на Космету, посебно након једностраних одлука Приштине. Разговарали смо и о процјени безбједносне ситуације у вези са парадом - рекао је Вучић.

Вучић је подсјетио да је синоћ обавио двосатни разговор са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, и са савјетницима за спољну и безбједносну политику Републике Француске и Савезне Републике Њемачке, Емануелом Боном и Јенсом Плетнером.

- Добили смо од њих приједлог потпуно нове арматуре преговора у Бриселу, а који би требало да доведу до скорог, а коначног рјешавања, како они кажу, проблема са којима смо се суочавали и свих неразјашњених питања у вези са Косовом и Метохијом.

- Тај разговор свакако није био нимало лак. Представници најмоћнијих земаља, а истакли су да за то имају подршку САД и Турске , сматрају, под један, да у условима када постоји рат у Европи, нису потребни нови сукоби и да је важно доћи до што бржег рјешења -каже Вучић.

Сједница Савјета за националну безбједност (Фото: Танјуг/ Тара Радовановић)

Они сматрају, каже Вучић, да, у условима када постоји рат у Европи, нису потребни нови сукоби и зато је потребно брзо рјешење, а велике западне силе плус Турска, желе рјешавање "проблема" на Косову и Метохији".

- Тако би њима било много лакше да пруже одговор Владимиру Путину по питању правног преседана и давања "независности" Косову - казао је Вучић, а ми смо постали колатерална штета сукоба великих и њиховог непринципијелног понашања у прошлости - објашњава он.

Вучић је упозорио и да на сјеверу Косова ничу нелегалне базе такозване косовске полиције.

- Дивљаштво и бандитизам приштинских власти немају краја и по члану 9 Бриселског споразума Косовска полиција на сјеверу припада директорату Сјевер, а у којем 99 одсто припадника морају да буду Срби - казао је он.

Како је навео, у свим овим акцијама не обавјештавају Србе, не обавјештавају четири градоначелника, а изјављују да контролишу Газиводе, иако се налази на територији једне од четири српске општине.

- Не постоји правна норма коју нису погазили и страни представници то знају - казао је Вучић.

Навео је да се разговарало о енергетској кризи и безбједност, што је од пресудног значаја за предстојећи приод јесени и зиме.

САД шаљу војну помоћ региону, али не и Србији - шта то значи

Предсјдник Александар Вучић изјавио је данас да ће САД упутити нову траншу војне помоћи за “одбрану од руске агресије“, али и земљама у окружењу, међу којима није Србија, рекавши да може само да се запита шта ће послије тога од њих да траже.

- Шаљу помоћ Албанији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, Сјеверној Македонији, и тзв. Косову. Па се сада питам, шта ће нама послије тога да говоре и да траже, и Американци, и сви из окружења - рекао је Вучић.

На овом списку, нема само једне земље - Србије, указао је Вучић, у обраћању новинарима послије сједнице Савјета за националну безбједност.

Стопа незапослености 8,9 одсто - најнижа у историји

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је стопа незапослености у нашој земљии 8,9 одсто што је, како је истакао, најнижа стопа незапослености у историји Србије.

Вучић је казао да је стопа запослености у другом кварталу веома висока и да износи 50,9 одсто.

- Стопа незапослености је 8,9 одсто, то је најнижа стопа незапослености уз методологију која нам не одговара по том питању јер нам не рачунају сезонске раднике као запослене. Без обзира на то, ово је најмања стопа незапослености у Србији у њеном савременом периоду, што ће рећи у њеној историји - казао је Вучић.

МУП ће четири дана прије планираног одржавања Прајда донијети одлуку

- Забринути смо за безбједносну ситуацију и тежину ситуације у којој се земља налази, МУП ће 96 сати прије планираног скупа Европрајда донијети одлуку о окупљању на отвореном простору - рекао је Вучић.

Вучић је рекао да нико неће да се игра или спрда са својим грађанима, да се забрањује манфестација због мајмунских богиња, "да се унижавају људи који су нам браћа, сестре, дјеца".

- Ми смо забринути за безбједносну ситуацију и не разумијем неодговорност свих оних који су од једне неважне теме или важне теме за део друштва направили крсташки рат - рекао је предсједник.

Додао је да није било ријечи о сајбер безбједности, због “недостатка материјала“, па ће се о томе разговарати, каже, наредне седмице.

Сједници су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри Синиша Мали, Александар Вулин, Небојша Стефановић, директор Безбједносне информативне агенције Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.