latinica  ћирилица
11/09/2022 |  17:53 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Дрвопрерађивачи траже укидање Одлуке о забрани извоза огрева (ВИДЕО)

Због довољне количине палетираног огревног дрвета дрвопрерађивачи из Републике Српске затражили су данас укидање Одлуке о забрани извоза овог сортимента. Укидање забране траже, јер дрво, кажу, продају по истој цијени као и прошле године, која је износила 180 марака без ПДВ-а. Наводе и да би 15 хиљада палета овог сортимента могло пропасти због чега би поједини привредници могли и престати са радом.
Припрема огрева - Фото: РТРС
Припрема огреваФото: РТРС

Дрвопрерађивачи из свих крајева Српске траже да Савјет министара БиХ најкасније до 15. септембра ван снаге стави раније донесену Одлуку о привременој забрани извоза палетираног огревног дрвета, односно да не прихвате приједлог Владе Федерације о продужењу забране извоза до краја године.

За обуставу забране дрвопрерађивачи се залажу због тога што су се многа домаћинства широм Српске већ снабдјела огревом, док 15 хиљада палета истовремено пропада јер немају могућност пласмана на тржиште.

И поред немогућности извоза и украјинско-руске кризе, цијена палетираног дрвног огрева остала је иста - 180 марака без ПДВ-а.

Због коректног рада дрвопрерађивача и поступања према домаћим потрошачима, у наредном периоду требало би да се отворе нова тржишта.

- Савјет министара свакодневно комуницира са ентитетима. Кад је у питању огревно дрво, доћи ће до одређеног помака. Могу и да кажем да смо створили контакте са представницима ЕУ делегација о нашој одлуци и да ћемо о тим питањима разговарати у будућем периоду - рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Подсјећамо, ширењем уркајинско-руског сукоба, повећала се и потражња за обловином из Српске и Федерације. Да би грађани зиму дочекали са довољним количинама огревних сортимената - донесена је Одлука о заштити дрвета и пелета, односно о забрани извоза ван граница БиХ.