latinica  ћирилица
12/09/2022 |  14:44 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Брдо-Бриони: До краја године БиХ дати кандидатски статус

Учесници састанка лидера Брдо-Бриони процеса упутили су данас поруку ЕУ да до краја ове године БиХ додијели кандидатски статус, те да се убрза преговарачки процес за остале земље учеснице.
Састанак лидера Брдо-Бриони процеса - Фото: РТРС
Састанак лидера Брдо-Бриони процесаФото: РТРС

Са 11. састанка лидера, који је данас одржан на Брду код Крања у Словенији, а на којем су учествовали и чланови Предсједништва БиХ Милорад Додик, Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, поручено је да се до краја године укине визни режим за западни Балкан.

Лидери су позвали ЕУ да помогне земљама региона у превазилажењу енергетске и економске кризе, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Домаћин овогодишњег сусрета је предсједник Словеније Борут Пахор, а кодомаћин предсједник Хрватске Зоран Милановић.

Међу учесницима скупа били су, између осталих, и предсједници Србије Александар Вучић, Црне Горе Мило Ђукановић, Сјеверне Македоније Стево Пендаровски и Албаније Бајрам Бегај.

Учесници су захвалили Пахору на организацији Брдо-Бриони процеса и истрајности у одржавању ове платформе дијалога, као и Милановићу, кодомаћину овог процеса.

Захвалили су Пахору за лични ангажман да земље региона по убрзаној процедури постану земље чланице ЕУ, наводи се у саопштењу.

Учесници су потврдили снажну посвећеност дијалогу као једином предуслову за рјешавање отворених питања и јачање добросусједских односа.

На састанку лидера разговарано је о тренутној укупној ситуацији у региону и Европи, са акцентом на европске интеграције.

Позвано је на убрзање процеса проширења ЕУ за регион, као геополитичком предуслову за стабилну и перспективну Европу, наводи се у саопштењу.

Овогодишњи самит одржан је без страних званичника и представника међународне заједнице.

Ово је 11 састанак лидера региона од покретања иницијативе Процеса Брдо-Бриони 2010. године.