latinica  ћирилица
13/09/2022 |  13:46 ⇒ 14:55 | Аутор: СРНА

За фитосанитарни систем 1,2 милиона евра

У Требињу је данас одржана завршна конференција пројекта вриједног 1,2 милиона евра чији је циљ јачање фитосанитарног система у БиХ и његово постепено усклађивање са стандардима ЕУ. олакшати
Требиње: Конференција о фитосанитарном систему - Фото: СРНА
Требиње: Конференција о фитосанитарном системуФото: СРНА

Пројекат "Нове активности за подршку фитосанитарном сектору у БиХ ради усклађивања са ЕУ стандардима - Фито БиХ" реализује Агромедитерански институт у Барију заједно са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Управом за заштиту здравља биља БиХ и партнерима из Италије и БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је новинарима да су примјеном овог пројекта охрабрили људе и имали техничку помоћ, те кроз подијељене надлежности у БиХ дошли до начина да се примијене стандарди који су присутни у ЕУ.

- На тај начин смо преузели нових 20 акредитација, што је значајно за развој фитосанитарног сектора Републике Српске, Федерације БиХ и БиХ - навео је Кошарац.

Он је нагласио да је важно олакшати пољопривредницима пласман робе на нова тржишта, те препознати институције које могу помоћи у едукацији домаћих фитосанитарних контролних инспекцијских органа.

Кошарац је напоменуо да је, осим повезивања студената Агромедитеранског студија из Барија и будућих студената овог смјера из Требиња, данас разговарано и о отварању института за вино и маслину у Требињу, истичући да ће се на томе радити предано заједно са амбасадором Италије у БиХ, те институцијама Републике Српске и заједничким институцијама БиХ.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да је Град опредијељен да развија пољопривредни сектор у оквиру пројекта "Херцеговачке куће" уз подршку ресорног министарстава Републике Српске, као и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Он је истакао да је пројекат продавнице традиционалних производа "Херцеговачка кућа" успјешно примијењен у Требињу и Бањалуци, те да је циљ да сва роба са подручја источне Херцеговине прелази границу.

- Планови су, уз отварање новог факултета са Агромедитеранским смјером, да уз подршку министарстава отворимо у скорије вријеме институт који би помогао онима који се баве производњом пољопривредних производа како би нашли купца ван граница - рекао је Ћурић.

Замјеник директора Агромедитеранског института у Барију Бијађо де Терлици рекао је новинарима да је први корак стратегије на свјетском нивоу спроведен кроз пројекат у БиХ, истакавши да је циљ Института пружање обуке људима из трећих земаља, те да је то била полазишна тачка за успостављање сарадње са БиХ која је остварена у овом пројекту.

Представник италијанске Агенције за кооперацију и развој која је кофинансијер пројекта Саверио Фрацоли рекао је да се ова агенција бави руковођењем пројектима које финансира италијанска Влада, те да се тренутно реализује неколико пројеката укупне вриједности 20 милиона евра, укључујући и овај у БиХ.

Амбасадор Италије у БиХ Марио де Руца рекао је да је овај пројекат важан зато што дијагностички институти, лабораторије, фитосанитарни институти и инспекцијске службе имају кључну улогу у процесу усклађивања са стандардима ЕУ.