latinica  ћирилица
13/09/2022 |  14:45 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Додик: Српска треба да одбаци антиуставно дјеловање Бундестага у БиХ (ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је сутрашња посебна сједница Народне скупштине Српске прилика да посланици одбаце резолуцију њемачког Бундестага и антиуставно мијешање те земље у БиХ.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик каже да ће посебна сједница бити и прилика да Српска пошаље јасну поруку да ће оштро реаговати на подмукли план о укидању дејтонске структуре БиХ.

- Вјерујем да народ у Републици Српској и послије предстојећих општих избора неће дозволити да власт, ко год је буде формирао, буде подијељена већ јединствена и да је то обавеза, а не мој хир - рекао је Додик у Бањалуци.

Сматра да је то озбиљан одговор на неозбиљну политику њемачког Бундестага.

- Увијек имам обавезу на Предсједништву БиХ да, када осјетим да сам прегласан, и када то није у интересу Републике Српске, потегнем витални национални интерес и да то упутим у Народну скупштину Републике Српске - рекао је Додик.

Он жели да се Народна скупштина Српске афирмише као мјесто одлука, додајући да то није Предсједништво БиХ.

Додик истиче да је важно да се одржи посебна сједница Народне скупштине, додавши да без опозиције не може бити ускраћен агреман новом њемачком амбасадору у БиХ.

- Важно је да народ види ко то жели. Видјећемо ко ће отићи, ко неће гласати - рекао је Додик.

Додик је нагласио да Њемачка јесте велика и моћна земља, али да "то не значи да се морамо клањати сваком ко покушава да нас направи мање вриједним".

- Њемачка политика се послије одласка бившег канцелара Ангеле Меркел поптуно промијенила и постала је у БиХ промуслиманска и покушава да редизајнира политички систем БиХ путем резолуције коју су усвојили у Бундестагу у којој се тражи да се БиХ организује без ентитета. То је ударац на наше виталне интересе - поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је упитао шта ће специјални представник Владе Њемачке у БиХ, ако постоји амбасадор.

- О чему се овдје ради? Ми нисмо специјални случај. За њих јесмо, али нисмо их звали да дођу - каже Додик.

Додик је рекао да ће сутра на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске објаснити додатне разлоге за своју одлуку.

- Претпоставити је да нови амбасадор Њемачке у БиХ спроводи политику Бундестага. Нема ниједне земље чији је амбасадор, који овдје дође, слободан стријелац. Он стриктно поштује налоге својих власти, а садашња власт у Њемачкој заједно са зеленим и другим је рекла да овдје треба направити редизајн у корист муслимана и Српска је против тога - навео је Додик.

Према његовим ријечима, ако опозиција у Српској то дозволи, онда има дил са њима или ништа не разумије.

Народна скупштина Републике Српске сутра ће на посебној сједници разматрати приједлог одлуке о потврђивању изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о проглашењу одлуке о давању агремана амбасадору Њемачке у БиХ веома штетном по виталне интересе Републике Српске.

Спорну одлуку Предсједништво БиХ донијело је 2. септембра без консензуса.

По Уставу БиХ, Народна скупштина Републике Српске разматра Изјаву српског члана Предсједништва БиХ и уколико је потврди двотрећинском већином од најмање 56 посланика, оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу. С друге стране, ако приликом гласања не буде двотрећинске већине за вето Милорада Додика, одлука Предсједништва постаје важећа.