latinica  ћирилица
14/09/2022 |  17:17 | Аутор: СРНА

Голић: Предложена легализација стамбених објеката изграђених до краја 2013. године

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас у парламенту Српске да се кроз измјене садржане у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, легализација сматра општим интересом за Републику Српску.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

Она је навела да су све локалне заједнице једногласно прихватиле да 2013. година буде референтна тачка до које би сви објекти добили рјешење о легалности.

- Прописано је да јединице локалне самоуправе донесу одлуке о легализацији и у својим буџетима планирају средства за олакшице за одређене социјалне категорије - рекла је Голићева у обраћању посланицима.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о легализацији бесправно изграђених објеката, који је пред посланицима Народне скупштине Републике Српске, предвиђа да буде омогућена легализација индивидуалних стамбено-пословних објекта изграђених до 31. децембра 2013. године, а чија је бруто грађевинска површина мања од 400 метара квадратних и који се налазе на дигиталним ортофото плановима Републике Српске.

У тексту Приједлога закона наводи се да се легално изграђеним објектима сматрају и помоћни објекти који су у функцији главног као што су гараже, љетне кухиње, оставе и слично, осим сложених објеката у смислу Закона о уређењу простора и грађењу, а који су изграђени до 31. децембра 2013. године и налазе се на дигиталним ортофото плановима Републике Српске израђеним од 2012. до 2013. године.