latinica  ћирилица
15/09/2022 |  10:17 | Аутор: СРНА

Агата Кристи - најчитанији писац детективских романа

Најпопуларнији писац детективских романа Агата Кристи /1890-1976/ рођена је 15. септембра 1890. године, а за своја дјела у жанру који многи не сматрају "правом литературом" добила је Орден Британског краљевства.
Агата Кристи (Фото: wikipedia.org) -
Агата Кристи (Фото: wikipedia.org)

Рођена је скромној породици у времену када су жене тешко успијевале да се школују и образују.

Ипак, Агата је имала добро кућно образовање, за које се побринула њена мајка. Осим читања, писања и аритметике, мајка ју је учила да свира клавир и мандолину.

У дјетињству је писала поезију и кратке приче, а након одмора у Египту, Агата је написала свој први роман, који је породични пријатељ препоручио свом књижевном агенту у Лондону.

Ипак, тај роман је доживио фијаско. "Мистериозна афера у Стајлзу" из 1920. године, у ком се први пут појављује Херкул Поаро - лик који ће је прославити и који ће се наћи у још 32 романа и неколико десетина кратких прича - није одушевио читаоце.

Током Првог свјетског рата радила је као медицинска сестра, а касније и као апотекар. За пуковника Арчибалда Кристија удала се 1914. године и са њим је имала кћерку Розалинду Хикс.

Након развода са Арчибалдом Кристијем, Агата је на неко вријеме у потпуности нестала из јавног живота.

Међутим, двије године након развода - 1930. године, поново се удала, овог пута за археолога Макса Малована, са којим је била наредних 46 година у браку, све до смрти.

Писала је под псеудонимом Мери Вестмакот, а први од шест романа које је објавила под овим именом написала је 1932. године. Све до 1949. године нико није знао да је Мери заправо Агата, а тада је тајну открио часопис "Сандеј тајмс".

Агата је и у Другом свјетском рату учествовала помажући рањеницима. Радила је у апотеци у Лондону, гдје је стекла доста знања о отровима, који су често били дио њених криминалистичких романа.

Чак и када јој се здравље погоршавало, није престајала да пише. Од 1971. до 1974. године било је још очигледније да јој је нарушено здравље, а тада је откривено и да пати од Алцхајмерове болести или сличног облика деменције.

Умрла је 12. јануара 1976. године, природном смрћу у својој кући у Волингфорду. Имала је 86 година.

Међу дјелима Агате Кристи налази се више од 80 детективских романа и драма, а у већини њих појављују се њени најпознатији ликови - Херкул Поаро и Мис Марпл.

Велики дио њених романа и прича екранизован је, односно адаптиран за филмове и серије.

Њена најпознатија дјела су: "Убиство Роџера Ајкрофта", "Леш у саркофагу", "Убиство у Оријент експресу", "Десет малих црнаца", "Вашар злочина", "Никотин", "Тајна седам сатова"...

Дјела Агате Кристи продата су у више од милијарде примјерака на енглеском језику и у више од милијарду примјерака на још 45 различитих језика.

Према Гинисовој књизи рекорда, Агата Кристи је аутор са највише продатих књига, док је њен роман "Убиство Роџера Ајкрофта" проглашен за најбољи крими-роман свих времена.