latinica  ћирилица
15/09/2022 |  11:40 ⇒ 12:53 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Данас славимо наш идентитет (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да Република Српска и Србија трећу годину заједнички обиљежавају Дан српског јединства, слободе и националне заставе, као дан почетка пробоја Солунског фронта, али и као симбол свега онога што српски народ, ма гдје он био, баштини дубоко у себи.
Жељка Цвијановић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC) -
Жељка Цвијановић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC)

Предсједница је, на централној свечаности поводом обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе у Бијељини, истакла да је "ово дан кад славимо и наш идентитет у свим својим елементима, вриједности на којима почивамо који су чувани и одбрањени кроз историју и то чешће у тешким него у једноставним и лаким временима".

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Стога, ова три елемента, која су у фокусу данашњег празника - јединство, слобода и застава, имају посебну важност и тежину који увелико излазе из оквира симболике и суштински се везују за нашу способност да опстанемо и да трајемо  рекла је Цвијановић.

Она је нагласила да је некад под утицајем спољашњих фактора, а некад и због властитих слабости и незрелости, српски народ током историје често био разједињен и посвађан и, као такав, представљао је плијен многима који му нису жељели добро.

Истакла је да данас живимо у временима у којима, чини се, не само да је потребно јединство, већ и крајња рационалност да бисмо се кретали напријед и да бисмо били способни да се адекватно суочимо са свим изазовима које сложене геополитичке и, уопште, глобалне околности стављају пред нас.

- Зато је важно очувати вољу народа, али снагу институција и вјерујем да је и наше данашње окупљање показатељ наше опредијељености да, водећи рачуна о ономе што нас је прошлост научила, идемо крупним корацима у будућност - нагласила је Цвијановић.

Она је оцијенила да ће се у тој будућности Република Српска осјећати безбједније и заштићеније јер зна да постоји Србија која је мотор развоја цијеле наше регије, али и најважнији фактор мира и стабилности.

Предсједница је нагласила да институције и Републике Српске и Србије предано раде на креирању свих неопходних услова у којима национално јединство и сарадња могу у потпуности доћи до изражаја, од заједничких инфраструктурних, привредних, туристичких, културних, образовних и свих других програма.