latinica  ћирилица
16/09/2022 |  08:13 ⇒ 08:25 | Аутор: СРНА

Брчко: Одржан концерт поводом Дана српског јединства

У Брчко дистрикту одржан је концерт поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у организацији Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".
Брчко - Дан српског јединства - Фото: СРНА
Брчко - Дан српског јединстваФото: СРНА

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је новинарима уочи почетка синоћњег концерта да је култура дио идентитета једног народа.

Милић је истакао да јединство није само постојање једног мишљења, већ могућност да се различито мисли, али да то не смије да утиче на друштво и да разједињује заједницу.

Потпредсједник "Просвјете" Брчко Ведрана Драгичевић рекла је да су на овај начин српска културно-умјетничка друштва из дистрикта жељела да обиљеже Дан српског јединства, слободе и националне заставе и покажу да су јединствени у томе да чувају своју традицију, културу и писмо, а поштују туђе.

Умјетнички руководилац етно-групе "Траг" из Бањалуке Валентина Милекић Ковачић подсјетила је да група већ двије деценије његује традиционалну музику Балкана са акцентом на музику српског народа, оживљавајући старе пјесме новим аранжманима.

Ковачићева је истакла да српски народ традиционалном музиком треба да се представи у свијету.

На концерту су, осим "Просвјете" и "Трага", наступила српска културно-умјетничка друштва из дистрикта, и то КУД "Јоцо Савић Илићка", СКУД "Ражљево" и СКУД "Крепшић".

Владе Републике Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободе и националне заставе заједнички празнују 15. септембра, у сјећање на 15. септембар 1918. године када је почео пробој Солунског фронта.