latinica  ћирилица
16/09/2022 |  11:28 ⇒ 12:28 | Аутор: РТРС

Приједор: Промовисана нова издања из едиције "Овјенчани" и "Трагови" (ВИДЕО)

Нова издања из едиције "Овјенчани" и "Трагови" промовисана су у оквиру програма 50. Књижевних сусрета на Козари.
Приједор: Промоција нових издања - Фото: СРНА
Приједор: Промоција нових издањаФото: СРНА

У едицији "Овјенчани" објављена су "Изабрана дјела Блажа Конеског", добитника награде Скендер Куленовић 1985. године. У едицији "Трагови" објављена је књига о новинару и хуманисти Марину Зурлу.

Професор Слађана Миленковић из Сремске Митровице, уредник издања "Изабрана дјела Блажа Конеског" из едиције "Овјенчани", рекла је да је приредила избор из дјела Конеског који је награду Скендер Куленовић добио 1985. године на Козари.

- Посао је ишао у складу ријечима Владана Деснице "нема места журби, ионако се у животу постигне све", тако ни нас ова корона није омела, иако су архиви били затворени, музеји такође, грађа недоступна, али десило се оно што је требало да се деси, Изабрана дјела Блажа Конеског су управо ту пред нама - рекла је Миленковићева.

Ведрана Радиновић, приређивач књиге о Марину Зурлу из едиције "Трагови", истакла је да је књига битна зато што је Зурл велики хуманиста који се бавио дјецом с Козаре тако што је спајао изгубљену дјецу са својим породицама.

- Истраживачки рад је трајао двије године и било је емотивно тешко радити, јер су то приче пуне емоција и можда је то био најтежи дио посла - истакла је Радиновићева.

Марино Зурл је био новинар који је животни позив претворио у своје животно дјело јер је годинама проналазио бивше логораше из усташких логора у Старој Градишци, Јасеновцу или Јабланцу, који су живјели под другим именима и враћао им идентитет, те имао серијал више од 180 исповијести у загребачкој Арени у рубрици под називом "Арена тражи ваше најмилије".

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Моња Касаловић изразила је задовољство што су промовисана нова издања издавачке дјелатности Књижевних сусрета на Козари.

- До сада смо објавили 11 књига из едиције "Овјенчани", а ту су и едиције "Трагови" и "Свједочења". У припреми су и књиге о Тихомиру Илијашевићу која ће бити из едиције "Свједочења", као и монографија о Сретену Стојановићу за коју очекујемо да ће бити готова до краја године", истакла је Касаловићева.