latinica  ћирилица
16/09/2022 |  11:49 ⇒ 15:15 | Аутор: СРНА

Захарова: Хаг сноси пуну одговорност за занемаривање основих права генерала Младића

Хаг сноси пуну одговорност за могуће посљедице због занемаривања основних права некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, поручила је портпарол руског Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

Она је нагласила да је Русија досљедно указивала на то да се процес над Младићем у Хагу проводи уз занемаривање његових основних права као оптуженог, укључујући право на здравље и адекватну медицинску помоћ.

Захарова истиче да законским заступницима генерала годинама није достављања пуна и адекватна медицинска информација о његовом здрављу, независна - у стварности, а не на папиру, да љекарима није дозвољаван приступ Младићу.

Одбачена су и заузимања за привремено ослобађање оптуженог ради лијечења у Русији и Србији, саопштено је из Министарства иностраних послова Русије.

Захарова истиче да Међународни резидуални механизам за кривичне судове, који завршава послове злогласног Хашког трибунала, сноси пуну одговорност за могуће посљедице таквих акција.

Она је на јучерашњем брифингу истакла да Русија сматра да би било исправно да Механизам за међународне кривичне судове у Хагу ослободи српског генерала Ратка Младића из хуманитарних разлога.

Из Министарства иностраних послова Русије наводе да су из медија сазнали о хоспитализацији генерала Младића у Хагу због убрзаног погоршања његовог здравственог стања.

Здравствено стање некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића, који се већ више дана налази у болници у Хагу, најтеже је до сада и он се први пут од када је у Холандији жали на јаке болове и општу слабост, рекао је раније Срни генералов син Дарко Младић.