latinica  ћирилица
16/09/2022 |  14:19 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

"Кочићево перо" у рукама Милоша Латиновића

Награда "Кочићево перо" уручена је данас књижевнику Милошу Латиновићу за роман "Етапе ноћи" у Вуковој задужбини у Београду.
Београд - награда Кочићево перо" Милошу Латиновићу - Фото: СРНА
Београд - награда Кочићево перо" Милошу ЛатиновићуФото: СРНА

Признање, које Задужбина "Петар Кочић Бањалука - Београд" додјељује за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, Латиновићу су уручили глумица и књижевница Ева Рас у својству амбасадора Кочићеве задужбине и члан жирија за додјелу награде Младен Весковић.

Говорећи о лауреату и његовом дјелу, Весковић је истакао да су он, Никола Вуколић као предсједник и Миљенко Јерговић као трећи члан жирија једногласно одлучили да Латиновићеве "Етапе ноћи" награде "Кочићевим пером".

- Милош не пише претешко и непотребно, нити ствара фаму од свог књижевног стваралаштва. Он на врло интелигентан начин говори о историјским ликовима, а његови описи су аутентични и скрупулозни - навео је Весковић у обзразложењу одлуке жирија.

Према његовим ријечима, награда Кочићеве задужбине је похвала за "Етапе ноћи", али и за цијели Латиновићев опус, о чијем квалитету свједочи чињеница да је награђено дјело друга пишчева књига која је преведена на руски језик.

Вуколић је рекао да су Латиновићеве "Етапе ноћи" написане кочићевским језиком - искрено, топло и са пуно љубави, као и да је сличност између лауреата и Кочића то што се Латиновић у "Етапама ноћи" дивно стопио са Банатом као својим завичајем, баш као што је у својим дјелима чинио и писац чију је награду добио.

- Кад у Београду не изађе сунце, изађе добра књига. Као што сунце излази, тако и књиге излазе да се сачува оно што се запише и напише, а Латиновић је то у својој књизи урадио на најбољи начин. Нека поглавља су праве литерарне фреске из протеклих пет вијекова. Латиновић је овим дјелом потврдио да је ушао у ред наших најдаровитијих писаца - оцијенио је Вуколић.

Латиновић се колегама захвалио на лијепим ријечима, као и на одлуци да му додијеле награду, јер она за њега, како је истакао, има симболичку вриједност и значење.

- Када сам слушао приче мог деде, по коме сам добио име, он је увек истицао два лика као своје перјанице – Ћопићевог Јовандеку Бабића и Кочићевог Давида Штрпца. То су два лика на чијем је поштењу, упорности и доследности изграђена ова земља. У Кочићевој прози је много тихих хероја, а многи тумарају и кроз "Етапе ноћи" - рекао је Латиновић, који је објавио десет романа.

Латиновић је написао и десетак драмских текстова и неколико збирки прича, објављивао је и есеје, студије, монографије и књижевне прилоге, а бавио се и новинарством.

Прије "Кочићевог пера" добио је четири престижна књижевна признања, међу којима су Виталова награда "Златни сунцокрет" и награда "Лаза Костић".