latinica  ћирилица
16/09/2022 |  17:53 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Тржиште млијека у Српској није угрожено (ВИДЕО)

Тржиште млијека у Српској није и неће бити угрожено, порука је ресорног министарства и Удружења мљекара.
Млијеко - Фото: РТРС
МлијекоФото: РТРС

Ипак, становништво брине тренутни скок цијена млијека и основних животних намирница.

Инспекторат Републике Српске појачао је редовне контроле како би се сузбило кршење Уредбе о ограничењу маржи на основне животне намирнице, али и да би санкционисали трговце који су актуелну кризу искористили као оруђе за богаћење и додатни профит.

Млијека на полицама маркета у Српској не мањка, али за литру грађани морају из кућног буџета да издвоје марку више у односу на претходну годину.

Из Удружења за заштиту потрошача кажу да највише притужби стиже на све чешће кршење Уредбе када су у питању основне животне намирнице, међу којима је и млијеко.

- Ако се овај тренд пораста цијена настави доћи ће до велике кризе, а већ је на снази мјесецима. Потребно је да се направи детаљан и брз план како ублажити ову ситуацију, ово енормно повећање цијена и зауставити лов у мутном и екстра профит код трговаца - каже Зоран Петош из Удружења за заштиту потрошача.

Из Удружења мљекара појашњавају да је откупна цијена млијека од 60 до 80 пфенинга. Мљекари наглашавају да не очекују несташице. Ипак, ресорно министарство и у случају тога сценарија има припремљене механизме, а један од њих јесте и забрана извоза.

- У продавници је млијеко око 2,5 КМ. Има га довољно и нема потребе да трговци траже да се забрани извоз млијека у дестинације у које смо извозили традиционално све ове године - наводи Владимир Усорац, предсједник Удружења мљекара.

Из ресорног министарства је раније саопштено да Српска производи сасвим довољно млијека за своје тржиште, и да чак у случају да се затворе границе за увоз, не очекују било какве несташице.

У Удружењу мљекара у наредном периоду очекују стагнацију цијена мијека.

А у Србији другачија слика у односу на Српску - полупразне полице. Млијеко које се још налази у маркетима, у већини случајева, увезено је.

- Има и добар дио наше производње која још није скроз пропала, али ако се овако настави, нећемо имати домаћег млијека - истиче Сања Бугарски, предсједник Савјета Удружења одгајивача говеда, Србија.

Осим цијена мијека, и цијене осталих основних животних намирница под посебним су надзором републичког инспектората.

Појачане су ванредне контроле, које су почеле првог септембра по налогу главног тржишног инспектора: "У временском периоду од 5.3. па до 12.9.2022. године извршено је укупно 77 контрола од чега је неуредних било 52 контроле, којом приликом су инспектори издали 65 прекршајних налога, у вриједности од 478.000 КМ а све за прекорачење маржи."

Подсјећамо, Уредбу о ограничењу маржи на основне животне намирнице Влада је донијела 4. новембра прошле године, а на снагу је ступила 24. новембра.