latinica  ћирилица
17/09/2022 |  08:48 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Видовић: Други ребаланс буџета крајем октобра

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да ресорно министарство припрема други ребаланс републичког буџета, који ће највјероватније бити усвојен на сједници Владе већ крајем октобра.
Зора Видовић - Фото: Сенссервис
Зора ВидовићФото: Сенссервис

Видовићева је навела да ће ребаланс услиједити у складу са приходима и расходима и да би након Владе тај документ требао да усвоји и нови сазив Народне скупштине Републике Српске.

Она је подсјетила да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, прије извјесног времена најавио давања за омладину и да је то већ испоштовано.

- Осим тога, најавио је и помоћ за борце, пензионере, те дјецу погинулих бораца, али и новчану помоћ за породице са четворо и више дјеце. Сва та помоћ биће исплаћена. Јавност ћемо обавијестити и о датуму преосталих исплата која су најављене - рекла је Видовићева за Глас Српске.

Навела је да ће ресорно министарство већ од октобра отпочети консултације са социјалним партнерима у вези са израдом програма економских реформи.

Видовићева је рекла да је Министарство финансија од Привредне коморе Републике Српске већ добило приједлог мјера за наредну годину.

- Након свих консултација са њима дефинисаћемо конкретне реформе које се односе на привреду за идућу годину - додала је Видовићева.

Она је нагласила да ће Влада Српске и у наредној години настојати да побољша привредни амбијент у Српској.

Из Владе Српске још раније је најављено да ће једна од економских мјера за идућу годину бити смањење тренутних стопа пореза и доприноса на начин да не буду оштећени ни држава, ни послодавци, а да профитирају запослени повећањем плате.

Народна скупштина Републике Српске је по хитном поступку усвојила крајем маја први ребаланс републичког буџета за ову годину у износу од 4,3 милијарде КМ.

Тада је поручено да ће значајан дио вишка прихода који је остварен у Републичкој каси бити усмјерен грађанима и то 218 милиона марака, док ће привреда добити 40 милиона, а у инвестиције ће бити уложено додатних 90 милиона КМ.