latinica  ћирилица
17/09/2022 |  10:29 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Гутерес: Напорно радимо на осигурању извоза

Генерални секретар УН Антони Гутерес рекао је да свјетска организација напорно ради да уклони препреке за извоз хране и ђубрива из Русије и изразио наду да ће интензивни контакти са лидерима ЕУ донијети позитивну промјену ка том циљу.
Антонио Гутереш (фото: EPA-EFE / JUSTIN LANE) -
Антонио Гутереш (фото: EPA-EFE / JUSTIN LANE)

- Сматрамо да је извоз руске хране и ђубрива апсолутно кључан инструмент у рјешавању проблема са проблемима на тржишту и напорно радимо да створимо услове за уклањање свих препрека које још постоје за овај извоз - рекао је Гутерес за Спутњик.

Он је навео да је током седмице имао интензивне контакте са лидерима ЕУ и да се нада да ће доћи до позитивних промјена како би руско жито и ђубриво несметано могло да доспије на тржишта.

Гутерес је додао да су УН добиле позитивне информације од луке Ротердам и финског пристаништа Котка и да су тренутно у току разговори са Антверпеном и Хамбургом.

Руски предсједник Владимир Путин рекао је раније да је само три одсто од свих испорука житарица у оквиру договора за извоз из украјинских лука пребачено у државе којима су неопходне.

Истовремено само чланице ЕУ могу да купују ђубриво од Русије, док је забрањена испорука овог производа преко лука европских држава на тржишта Азије, Африке и Јужне Америке.