latinica  ћирилица
17/09/2022 |  10:54 | Аутор: СРНА

Мркоњић Град: Вече поезије "Победа себе", пјесника Марка Милошевића

Вече поезије "Победа себе", пјесника Марка Милошевића из Србије, одржано је у позоришној сали Културног центра "Петар Кочић" у Мркоњић Граду.
Вече поезије "Победа себе" у Мркоњић Граду - Фото: СРНА
Вече поезије "Победа себе" у Мркоњић ГрадуФото: СРНА

Гост синоћње вечери био је глумац из Крагујевца Саша Пилиповић, а учесници програма су били и чланови локалног Градског позоришта.

Милошевић је рекао новинарима да су његове поетске вечери другачије и да их је тешко именовати, наводећи да у својим пјесмама пише о животу, тузи, радости - о тренуцима које сваки човјек проживљава.

- Кад освијестимо неку животну ситуацију, лакше је пребродимо. Писање је једна озбиљна терапија, а читање још боља. Поезију враћамо на велика врата и то ми је циљ. То ми је мисија и зато сам овдје - истакао је Милошевић.

Милошевић је рекао да је од 2020. године до сада објавио три књиге поезије, те да у јануару сљедеће године излази збирка "Капут".

Глумац Пилиповић, који је рецитовао Милошевићеве стихове и отпјевао пјесму "Тајна веза", каже да је Марко постао озбиљан пјесник у своје три књиге и вјерује да ће имати велику будућност.

- Био сам добар пријатељ са Душком Трифуновићем, говорио сам и његову поезију. Мислим да Марко има ту линију, тог интелектуалног говорења, писања поезије коју је имао велики Душко - истакао је Пилиповић.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је да је ова локална заједнциа позната по спорту и култури.

- Сматрали смо да нам је неопходно једно овакво умјетничко вече, једно звучно име које је познато на сцени културног живота Републике Српске и Србије - рекао је Вођевић.

Ученица Ивана Вођевић је такође рецитовала стихове Марка Милошевића и каже да јој је част што је била дио једне дивне поетске вечери.