latinica  ћирилица
17/09/2022 |  13:36 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Додик и Цвијановић проглашени за велике доброчинитеље Храма у Градишци (ВИДЕО)

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем освештао је данас обновљени храм Покрова пресвете Богородице и Парохијски дом у Градишци и за велике доброчинитеље овог храма прогласио српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић.
Храм - Градишка - Фото: РТРС
Храм - ГрадишкаФото: РТРС

За велике доброчинитеље проглашени су и кумови храма - градоначелник Градишке Зорана Аџић, адвокат Миле Ковачевић и Младен Видовић.

Владика Јефрем, који је служио Свету литургију уз саслужење изасланика патријарха српског Порфирија, епископа марчанског Саве и западноевропског Јустина, те бројних свештеника, захвалио је свим вјерницима који су помогли обнову.

Додик је рекао да је било захтјевно обновити храм на улазу у Републику Српску, да он буде видљив и осликава "наш допринос данашем времену и нашој вјери и цркви".

- Било је потребно неколико година да се заврши обнова храма у Градишци и да он буде освештан у присуству великог броја вјерника. Ова црква овдје стоји више од једног вијека и представља свјетионик православља на уласку у Републику Српску - рекао је Додик, који је присуствовао освештању обновљеног храма.

Градишки архијерејски намјесник Гојко Слијепчевић рекао је да је ово велики дан за вјернике у Градишци и Републици Српској, јер су надмашени и напори свих претходних генерација које су обнављале Храм Покрова пресвете Богородице.

Епископ бањалучки данас је унаприједио пароха Треће парохије Градишка Ненада Томића у свештенослужитељски чин протојереја, те поклонио крст архијерејском намјеснику градишком, протојереју ставрофору Гојку Слијепчевићу.

Први православни храм у Градишци изграђен је 1866. године.

Прота Душан Суботић је 1927. подигао велики храм Покрова Пресвете Богородице, који је порушен 1941. године.

Изградња новог Храма Покрова Пресвете Богородице завршена је 1973. године, а његова реконструкција, која је чином освештања и званично завршена, почела је прије четири године.