latinica  ћирилица
17/09/2022 |  14:07 | Аутор: СРНА

Служен парастос за 16 убијених Срба у Сердарима

Злочин над Србима у Сердарима код Котор Вароша један је од најстрашнијих и најмонструознијих јер је почињен над недужним цивилима, међу којима је било и дјеце, а чији је једини гријех био што су православни хришћани, поручено је данас са обиљежавања 30 година од овог злочина.
Парастос - Фото: РТВ Слобомир
ПарастосФото: РТВ Слобомир

Код спомен-обиљежја у селу Сердари и на мјесном гробљу Кукавице у општини Котор Варош данас је служен парастос за 16 чланова породица Сердар, Тепић и Бенцуз из овог села које су прије 30 година убили, а потом масакрирали припадници муслиманских снага.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић рекао је да за ово злодјело рука правде још није стигла злочинце, припаднике муслиманских паравојних формација.

- Крајње је вријеме да се на адекватан начин процесуирају сви одговорни за овај, али и за друге злочине на простору БиХ, јер по броју осуђених и процесуираних особа испада да су само Срби били учесници протеклог рата - нагласио је Остојић.

Предсједник Борачке организције Котор Варош Миладин Савановић поручио је да жртве овог злочина никада не смију бити заборављене.

- Познато је да је значајан број непријатељских војника учествовао у овом нападу, а само један човјек је процесуиран. Апелујем да они који дијеле правду то чине на основу чињеничног стања и тежине злочина, односно да адекватно осуде злочинце - рекао је Савановић и додао да је једини гријех невино страдалих што су били православни хришћани.

Начелник општине Котор Варош Зденко Сакан је истакао да никада не смије бити заборављено оно што се 17. септембра 1992. године догодило у Сердарима и да се треба сјећати жртава, али и сваког борца који је бранио Републику Српску.

Парастос за убијене служили су парох врбањачки Драган Мијатовић и протојереј Станоја Зељковић.

Цвијеће код спомен-обиљежја положиле су делегације борачких организације, начелник општине Котор Варош и породице невино страдалих жртава.

Злочин у Сердарима један је од највећих и најмонструознијих који су почињени на подручју которварошке општине.

Најмлађа жртва злочина у Сердарима имала је четири, а најстарија 60 година.

У нападу на Сердаре у зору 17. септембра 1992. године убијени су Бранко /60/, Босиљка /53/, Јеленко /31/, Радмила /21/, Славко /60/, Данка /54/, Драго /47/, Мирко /31/, Славиша /22/ и Споменка Сердар /19/, Љубица /40/, Слободанка /12/ и Сњежана Тепић /4/, Никола Дукић /40/, те Славко /55/ и Славојка Бенцуз /21/.

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за злочин у Сердарима, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно 10 година затвора.