latinica  ћирилица
17/09/2022 |  15:11 ⇒ 15:17 | Аутор: СРНА

У Прањанима обиљежено 78 година од мисије "Халијард"

У Прањанима код Горњег Милановца данас је обиљежено 78 година од мисије "Халијард", у којој су српски народ и припадници Краљевске војске у отаџбини под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића спасили америчке и друге савезничке пилоте током Другог свјетског рата.
Прањани: 78 година мисије "Халијард" - Фото: СРНА
Прањани: 78 година мисије "Халијард"Фото: СРНА

Операција "Халијард" била је највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца икада. Спасавање је организовано од августа до децембра 1944. године са полетно-слетних стаза изграђених у руралним дијеловима окупиране Југославије.

Више од 500 ваздухопловаца евакуисано је из Прањана захваљујући несебичној подршци српског народа, који се бринуо о ваздухопловцима, и изградио полетно-слетну стазу како би спасавање било могуће.

Обиљежавању у Прањанина присуствовали су представници Владе и Војске Србије, као и представници других савезничких земаља које су биле дио операције "Халијард".

Обраћајући се присутним као изасланик предсједника Србије, министарка културе и информисања Маја Гојковић, рекла је да становници Прањана и других села у Србији и Републици Српској и припадници Краљевске војске у отаџбини нису имали дилему да ли треба да ризикују своје и животе својих најмилијих како би спасили савезничке животе.

- Ова операција аутентично је свједочанство о солидарности српске војске са ратним друговима из САД, Велике Британије, Канаде и других савезничких земаља - додала је она.

Гојковићева је рекла да је мисија "Халијард", односно операција "Ваздушни мост", један од симбола савезничке борбе у Другом свјетском рату, и свијетли примјер храбрости и човјечности, записан великим словима у српској, европској и свјетској историји ратовања.

- Спасавајући савезничке пилоте, српски народ и припадници Краљевске војске у отаџбини под командом генерала Драгољуба Драже Михаиловића, извели су један од највећих херојских подвига током нацистичке окупације Србије у Другом свјетском рату - навела је Гојковићева.

Према њеним ријечима, то је истовремено био чин патриотизма и јунаштва, испуњен дубоком свијешћу о томе колико је значајно да се заједно са савезницима стане на страну слободе и правде.

Гојковићева је рекла да ће остати забиљежено да ни ризик од страховите одмазде, па и од саме смрти, нису уплашили Равногорце и српске сељаке у својој племенитој намјери да спасу животе својих пријатеља и савјезника.

Она је додала и да је српски народ увијек био познат по својој правдољубивости, слободарском духу и по томе да јако добро зна да слободу цијени више од свега, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Гојковићева је подсјетила на славне Србе од војводе Путника до Карађорђа и цара Лазара, који је са својом војском стао на браник, не само своје отаџбине, већ и читаве Европе.

Обиљежавању су присуствовали пензионисани потпуковник америчке авијације Џон Капело, који је и предсједник Фондације мисија "Халијард", затим командант Команде специјалних операција за Европу генерал-мајор Стивен Едвардс и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.