latinica  ћирилица
17/09/2022 |  16:26 ⇒ 17:05 | Аутор: Агенције

Поплаве и снијег у Хрватској, рекордне падавине

У Горском котару измјерене су рекордне дневне количине падавина за септембар, а апсолутни дневни рекорд откад постоје мјерења забиљежен је у Огулину.
Стари мост на Купи (фото:Screenshot /radio-mreznica.hr) - Фото: Screenshot
Стари мост на Купи (фото:Screenshot /radio-mreznica.hr)Фото: Screenshot

Велике количине падавина погодиле су у задњих неколико дана Горски котар, централну Хрватску и западну Славонију, које су у неким мјестима изазвале велике материјалне и пољопривредне штете, преносе хрватски медији.

Према подацима ДХМЗ, у посљедња 24 часа највећа је количина падавина измјерена у Националном парку Рисњак гдје су пала 192 литра кише по квадратном метру, а у Огулину 122 литра.

У Огулину је поплављено више улица након изливања ријеке Добра, а поплављена је и главна саобраћајница што је узроковало прекид саобраћаја.

Ријека Купа поплавила је подруме многих кућа, саобраћајнице и баште у нижим дијеловима мјеста Озаљ недалеко од Карловца, гдје су проглашене редовне мјере одбране од поплава.

Из локалног Штаба цивилне заштите наводе да узводно долази до стагнације водостаја, да је врхунац воденог таласа близу и да ниво воде више неће знатно расти.

Из Штаба истичу да оваква ситуација није виђена од шездесетих година прошлог вијека, да су све службе на терену и да ватрогасци помажу људима са испумпавањем воде и врећама са пијеском.

Стотињак ватрогасаца у два карловачка предграђа поставља бране, а у помоћ су им дошле колеге из других општина.

Због количине кише која је пала и још пада на горњем току ријеке Купе, дошло је до наглог пораста водостаја и уласка у режим мјера одбране од поплава са тенденцијом даљњег пораста водостаја, наводе Хрватске воде.

У међувремену, у читавој Хрватској температуре су осјетно пале, а снијег је пао на планинском врху Завижан на Велебиту.