latinica  ћирилица
17/09/2022 |  18:58 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Десетине хиљада људи на улицама Беча и других градова

Више десетина хиљада људи незадовољних због инертности власти у борби против раста трошкова живота изашло је данас на улице Беча и осам већих градова Аустрије.
Беч - Фото: Wikipedia
БечФото: Wikipedia

Аустријска федерација синдиката ОЕГБ позвала је на протесте широм земље против коалиционе власти коју оптужују да "мирно посматра раст трошкова живота".

Према подацима ОЕГБ, око 20.000 Аустријанаца окупило се на протесту под називом "Цијене доље" у центру Беча. Полиција је одбила да објави податке о броју окупљених.

Око 10.000 људи протестовало је у Линцу, Брук ан дер Муру, Салцбургу, Инзбруку, Клагенфурту, Сент Полтену, Ејзенштату и Брегенцу.

Аустријски предсједник Александар Ван дер Белен објавио је на друштвеним мрежама да му функција не дозвољава да се придружи протесту, али је исказао солидарност са демонстрантима.

- Солидарност не треба да се осјети само у срцу, већ изнад свега у новчанику оних који не знају како да изађу на крај са трошковима - написао је Ван дер Белен на друштвеним мрежама.

Градоначелник Беча Михаел Лудвиг рекао је да раст цијена представља велики изазов за велики дио становништва и изразио подршку захтјевима синдиката за повећање плата.