latinica  ћирилица
17/09/2022 |  19:50 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Међународни књижевни сусрети у Бањалуци (ВИДЕО)

У Бањалуци се одржавају Међународни књижевни сусрети.
Међународни књижевни сусрети у Бањалуци - Фото: РТРС
Међународни књижевни сусрети у БањалуциФото: РТРС

Удружења књижевника Републике Српске уручило је данас награду "Отворена књига" мађарском писцу Иштвану Турцију за укупно књижевно дјело.

У најпознатијем дјелу "Празнина", у маниру елегије, Турци је писао о испразности човјековог живота. Његова поезија бави се свакодневним падовима и посртањима човјека, али и његовим успонима.

- Једном су Пикаса питали која му је омиљена слика, а он је рекао да ће то бити његова сљедећа слика. Тако је и мени са књигама, мени је увијек посљедња књига најдража. Кад већ човјека таква част стигне да добије међународну награду за књижевност, онда је сасвим логично да је то његова најдража награда - рекао је Турци.

Наградом "Отворена књига" мађарски пјесник постаће почасни члан Удружења књижевника Републике Српске.

- Наша награда се састоји од повеље, од скулптуре отворене књиге, рада академског сликара Соње Бикић и наша је обавеза да Иштвану Турцију објавимо књигу изабраних пјесама до идућих Сусрета - рекао је Предраг Бјелошевић, Удружење књижевника Републике Српске.

Поезију су читали домаћи пјесници у Музичком павиљону Парка "Петар Кочић", међу којима су и Живојин Ракочевић, Слободан Јовић и Јованка Стојчиновић Николић.

Ове године Бањалука је угостила више од 30 писаца из десет држава. Међународни књижевни сусрети биће затворени сутра, након туристичког обиласка Бањалуке.