latinica  ћирилица
17/09/2022 |  21:58 | Аутор: СРНА

У Дервенти одржан Фестивал етно-пјесме

У Дервенти је вечерас одржан Фестивал етно-пјесме, у оквиру обиљежавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
Дервента: Фестивал етно-пјесме - Фото: СРНА
Дервента: Фестивал етно-пјесмеФото: СРНА

Публици су се представиле етно-групе Царса из Дрвара, Тамјан из Угљевика, Вида из Модриче, Лозице из Лознице, те пјевачке групе Пронија из Прњавора, Босиљак Дервента, као и домаћин организатор Фестивала Српско културно-умјетничко друштво Дервента.

Руководилац Пјевачке групе Српског културно-умјетничког друштва Дервента Милијана Жунић рекла да су задовољни одзивом пјевачких група које су се представиле традиционалним и етно пјесмама, те да је вечерас приређен разнолик и шаролик музички програм.

- Имали смо прилику да чујемо све женске групе учеснике програма, које су се представили пјесмама из БиХ, Србије, Црне Горе и Македоније. У плану смо имали да Фестивал буде одржан на отвореном на Тргу, а због кише одржан је у просторијама Центра за културу - изјавила је Жунићева.

Она је додала да се фестивал етно музике одржава шети пут у Дервенти и да је одржаван и у вријеме пандемије вируса корона и то на отвореном простору.

Руководилац Етно групе Лозице из Лознице Дуња Блажић истакла је да се осјећају лијепо у Дервенти, а да је једино киша покварила планове за обилазак града.

- Наша група има четири члана, с тим да четврти члан није дошао јер смо добили принову у групи. Ово је наш први долазак у овај дио Републике Српске, то нам је посебно драго и јако смо захвални домаћинима Фестивала што су нас позвали - навела је Блажићева.

Сутра од 10.00 до 13.00 часова биће одржана радионица традиционалног пјевања у Народној библиотеци "Бранко Радичевић", коју ће водити етномузиколог Зорана Гуја.

Подршку одржавању Фестивала дали су Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство културе и информисања Србије, те Градска управа Дервента.

Концерт пјевачких група одржан је у просторијама Центра за културу.