latinica  ћирилица
18/09/2022 |  07:19 ⇒ 09:31 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 27 година од одбране западних граница Републике Српске

Централна манифестација поводом обиљежавања 27 година од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, биће одржана данас у Козарској Дубици.
Свијеће - Фото: РТРС
СвијећеФото: РТРС

У порти Спомен – храма Свете Петке биће служена литургија, а код спомен-крста биће положени вијенци и цвијеће за погинуле српске борце и цивиле.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, делегација Народне скупштине Републике Српске, те делегација Србије коју ће предводити министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић.

И у Новом Граду данас ће бити обиљежено 27 година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији је убијено 106 људи, од којих 55 цивила и 51 војник. Рањено је 39 цивила и 62 војника.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штету, а према подацима општинских комисија процјена материјалне штете у Новом Граду износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона , а у Козарској Дубици 50,4 милиона марака.