latinica  ћирилица
18/09/2022 |  09:33 ⇒ 11:35 | Аутор: СРНА

Шатиљина: Српском народу као ослонац најважнији савез са Русијом

Директор Руско-српске фондације за културу и насљеђе Наталија Шатиљина рекла је да Европа не може да раздвоји Русе и Србе, те да је за ослонац српском народу најважнији савез са Русијом.
Руска застава (фото: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV) -
Руска застава (фото: EPA-EFE / MAXIM SHIPENKOV)

- Када су два народа повезана светињама, то је најјача могућа веза, тако да Европа чак и ако буде хтјела, никада не би могла да раздвоји српски и руски народ - изјавила је Шатиљина за Вечерње новости.

Она је истакла да Фондација жели да подигне у Србији споменик Николи Тесли, као и да учествује у рестаурацији више културних објеката и храмова.

- У плану је и објављивање књига и филмова о пријатељству, кроз призму историје односа Србије и Русије - навела је Шатиљина.

Она је додала да постоји много области за интензивирање сарадње, и у култури, економији, здравству, образовању...

- Свакодневно градимо културне мостове између Србије и Русије, помажемо српским компанијама да почну да раде у Русији, радимо у партнерству са адвокатском комором која помаже грађанима Русије у свим правним питањима која се појаве на територији Србије - рекла је Шатиљина.

Она је подсјетила да је прије три године на иницијативу ове фондације у Србију донесен хитон Господњи, и то дио одежде Исуса Христа који је обишао 80 цркава у Србији.

- Сада организујемо преношење и моштију Светог Андреја Првозваног - додала је Шатиљина.

Захваљујући њеној иницијативи, 12 црквених звона отишло је у српске храмове на Косову и Метохији, побратимљено је шест српских и руских градова, посљедњи међу њима су Ростов на Дону и Ивањица.

Шатиљина је умјетница, професор балета, која живи у Србији и узела је за славу Светог Илију. Она је и ктитор и донатор неколико српских цркава и манастира.

Она је истакла да је циљ Руско-српске фондације за културу и насљеђе да интензивира, прошири и ојача већ постављене темеље културне сарадње и размјене између двије земље.

Шатиљина је напоменула да је ова фондација настала у Санкт Петербургу, а да је у јануару 2021. године отворено и представништво у Београду, с циљем развијања културне и пословне везе између Русије и Србије.

Према њеним ријечима, Фондацију су подржале све релевантне институције Русије, почев од Трговинско-индустријске коморе Русије, Комитета за спољне односе Санкт Петербурга, Министарства пољопривреде, индустрије Русије, као и представника руског Фонда за директна улагања.

Шатиљина је навела да је у Србији остварено успјешно партнерство са Привредном комором Србије, министарствима здравља, енергетике, културе и другим релевантним институцијама.