latinica  ћирилица
18/09/2022 |  09:41 ⇒ 09:42 | Аутор: СРНА

Невријеме у Јапану: Више хиљада људи у склоништима

Више хиљада људи отишло је у склоништа на југозападу Јапана јер је снажни тајфун "Нанмадол" захватио регион због чега су власти наредиле евакуацију четири милиона људи.
Тајфун огромне снаге пријети Јапану - Фото: Screenshot/YouTube
Тајфун огромне снаге пријети ЈапануФото: Screenshot/YouTube

Јапанска Метеоролошка агенција објавила је веома ријетко "специјално упозорење" за Кагошиму и Мијазаки у региону Кјушу.

Јака киша и удари вјетра захватили су област на југу острва Кјушу и скоро 98.000 домаћинстава у Кагошими, Кумамоту, Нагасакију и Мијазакију нема струје.

Због олујног невремена отказани су жељезнички, ваздушни и трајектни саобраћај.

- Избјегавајте опасна мјеста и молим вас да се евакуишете и на најмању назнаку опасности - поручио је јапански премијер Фумио Кушида.

Јапанска Метеоролошка агенција објавила је да се регион суочава са опасности без преседана од удара вјетра и јаке кише.

Национална медијска кућа "НХК" објавила је да је више од четири милиона људи широм Кјушуа добило наређење за евакуацију, а званичници Кагошиме и Мијазакија наводе да је више од 15.000 људи отишло у склоништа.

"Нанмадол" је сврстан у категорију супер тајфуна на листи америчког Поморског центра за упозорења на тајфуне и има потенцијал да буде најразорнија тропска олуја која је захватила Јапан у протеклих неколико деценија.

"Нанмадол" је 14. по реду тајфун у сезони, тренутно се налази недалеко од острва Минами-Дајто на југу Јапана и креће се брзином од 20 километара на час.