latinica  ћирилица
18/09/2022 |  09:51 ⇒ 09:54 | Аутор: СРНА

Купа код Карловца расте; Поплављене куће

У централном дијелу Хрватске и даље су велики проблеми због кише која је падала неколико дана, на горњем току ријеке Купе на карловачком подручју предузете су мјере одбране од поплава, док је најтежа ситуација у мјесту Озаљ, гдје су затворена четири пута, а вода је ушла у подруме.
Водостај - Фото: РТРС
ВодостајФото: РТРС

Водостај Купе у Карловцу износи 790 центиметара и премашио је рекордан ниво из 1966. године, па се бране сва угрожена подручја, рекао је генерални директор Хрватских вода Зоран Ђуроковић.

На подручју Озља још се не зна тачан број оштећених објеката од поплава, као ни размјери материјалне штете која тек треба да буде утврђена.

Поплављене су и четири главне саобраћајнице, па је друмски приступ Озљу отежан, а становници кажу да не памте такав потоп, преносе хрватски медији.

- Киша је стала, али водостај не опада. На терену је 30 ватрогасаца, помажу нам и волонтери. Сада ће нам доћи чамац јер до неких мјеста можемо доћи једино њиме - рекао је шеф ватрогасаца Марко Удиковић.

Хитне службе и даље су на терену у Бјеловарско-билогорској жупанији гдје је готово половину тог подручја похарало невријеме, а киша отежава санацију.

Метеоролог ХРТ-а Зоран Вакула рекао је да ће сљедећих дана киша већином изостати или ће је бити само ријетко и у малим количинама.