latinica  ћирилица
18/09/2022 |  10:08 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Букурешт подржава консензус три народа у БиХ

Амбасадор БиХ у Румунији Славиша Ћеранић изјавио је Срни да Букурешт подржава консензус три народа у БиХ и да је приликом недавне посјете српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика овој земљи договорена конкретна културна, образовна и духовна сарадња са Републиком Српском.
Славиша Ћеранић - Фото: РТРС
Славиша ЋеранићФото: РТРС

Ћеранић је рекао да је српска национална мањина у Румунији окупљена око Савеза Срба и Српске православне епархије темишварске.

- Кроз политичке процесе, Савез Срба у Румунији активно дјелује на очувању етничког идентитета, матерњег језика и свих права која припадају мањинама. Срби у Румунији су призната национална мањина и пета су по бројности, од преко 20 националних мањина - рекао је Ћеранић.

Он је указао да, према Уставу Румуније, представници српске националне мањине, заједно са осталих 18 националних мањина, имају загарантовано мјесто у Парламенту Румуније.

- Тренутни представник српске националне мањине у Парламенту Румуније је Огњен Крстић, који је уједно и предсједник Савеза Срба у Румунији - рекао је Ћеранић.

Амбасадор БиХ у Букурешту је подсјетио да се Додик недавно састао у Темишвару са представницима Срба и предсједником Савеза Срба у Румунији и послаником у румунском Парламенту Огњеном Крстићем.

- Том приликом је исказао велику захвалност Румунији на подршци српској заједници и Савезу Срба. Након тога посјетио је темишварску Епархију и одликован је Орденом Епархије темишварске за допринос очувању српских интереса и веза - рекао је Ћеранић.

Он је напомено да је приликом посјете договорена конкретна културна, образовна и духовна сарадња са Републиком Српском.

"Цијенимо залагање Румуније за приступење БиХ у ЕУ"

Рекао је такође да билатералне односе БиХ и Румуније карактерише стабилност, без отворних питања и континуирана оприједјељеност за проширење дијалога и сарадње у свим областима које су од значаја за ове двије земље.

- Цијенимо залагање Румуније за приступање БиХ Европској унији, као и читавог Балкана. Румунија пружа подстрек БиХ за свеобухватно спровођење политичких, економских и друштвених реформи са циљем да у догледно време и она постане пуноправна чланица ЕУ - рекао је Ћеранић.

Амбасадор БиХ у Букурешту је напоменуо да је приликом разговора са представницима власти у Румунији истакнуто да та земља подржава консензус три народа, дијалог и компромис представника политичких субјеката у БиХ који имају или би требало да имају воље да манифестују политичку стабилност, конструктиван дијалог на свим нивоима и тиме потврде пун демократски капацитет.

- Румунија као највећа земља југоисточне Европе је значајан партнер БиХ у региону. Међутим, постоје огромни потенцијали у свим сферама који нису довољно искориштени, прије свега у привредној сарадњи - рекао је Ћеранић.

Према његовим ријечима, уз нарастајућу куповну моћ и величину тржишта од скоро 20 милиона становника отвара се простор за сарадњу у неколико приоритетних области попут туризма, органске производње, енергетике, намјештаја и сектора информационих технологија.

- Искрено се надам да ће отварање почасног конзулата, који је планиран за крај октобра, те промоција туристичких потенцијала БиХ и Републике Српске дјелимично допринијети повећању економских активности - додао је Ћеранић.

Већ је доста речено о проблематичним односима са Турковићевом

Говорећи о сарадњи Амбасаде БиХ у Букурешту са Министарство иностраних послова у Савјету министара и министром Бисером Турковић, Ћеранић је подвукао да је доста тога речено о проблематичним односима дипломатско-конзуларних представништава БиХ са сједиштем и са Турковићевом.

- Изузетак није ни Амбасада БиХ у Румунији. То се прије свега односи на антиуставно дјеловање Турковићеве и доношење одлука без сагласности Предсједништва БиХ. Било је покушаја да се таква сарадња наметне и амбасадорима из реда српског народа, али то није уродило плодом - рекао је Ћеранић.

Амбасадор БиХ у Румуније је подвукао да је одлучан у заштити уставности и Дејтонског мировног споразума.