latinica  ћирилица
18/09/2022 |  11:07 ⇒ 14:50 | Аутор: СРНА

К. Дубица: Положени вијенци и служен помен за страдале у хрватској агресији (ВИДЕО)

У порти Храма Свете Петке у Козарској Дубици данас је служен помен за српске борце и цивиле страдале у одбрани западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије, а код спомен крста положени су вијенци.
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

У име институција Републике Српске вијенац је положио министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, а у име Србије министар за рад, запошљавања, борачка и социјална питања Дарија Кисић.

Министар Милуновић захвалио је свим учесницима одбране западног дијела Републике Српске у септембру 1995. године који су били храбри да одоле далеко јачем непријатељу и одбране своју територију, слободу и част.

- Сигуран сам да они, на оној страни Саве и Уне, који су преживјели, дубоко жале што су ногом крочили на нашу земљу. Нека им то буде опомена, а ми овдје имамо Спомен-цркву Свете Петке и спомен-крст код кога ћемо се молити сваке године и сјећати се наших страдалих - рекао је Милуновић.

Милуновић је подсјетио да је Дубица гранатирана и 1991. године, а да су 1995. у агресију кренули они који су жељели да изврше завјет својих предака у Другом свјетском рату.

Вијенце и цвијеће су положили и делегација Народне скупштине Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, некадашњих официра Војске Републике Српске који су учествовали у одбарни западних граница, Борачке организације Српске.

Код спомен крста вијенце и цвијеће су положили начелници општина Костајница и Козарска Дубица Никола Јањетовић и Раденко Рељић, бројне делегације републичких, градских и општинских удружења и невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и друге делегације и појединци.

Козарска Дубица је ове године мјесто централног обиљежавања Дана одбране западних граница Републике Српске, које организје Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја.

У хрватској агресији 18. и 19. септембра 1995. године на подручје западног дијела Републике Српске, односно општина, Козарска Дубица, Нови Град и Костајница убијено је 107 лица, од којих 56 цивила и 51 припадник оружаних снага Републике Српске, док је 101 лице рањено.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.