latinica  ћирилица
18/09/2022 |  11:14 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Дрљача: Одбрана западних границе Српске пресудно утицала на исход рата

Служењем помена и полагањем вијенаца у Новом Граду данас је обиљежено 27 година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од агресије Војске Хрватске у септембру 1995. године.
Мирослав Дрљача положио вијенац код спомен-обиљежја погинулим борцима ВРС - Фото: СРНА
Мирослав Дрљача положио вијенац код спомен-обиљежја погинулим борцима ВРСФото: СРНА

Помен је служен код спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у насељу Туњица, док су вијенци положени код овог и централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је да су септембарски дани 1995. године били тешки за грађане ове општине.

- Захваљујући Војсци Републике Српске и нашим грађанима извојевана је побједа и нису се остварили планови Хрватске. Да није било тако ми данас не би живјели и радили овдје - рекао је Дрљача.

Дрљача је нагласио да је одбрана западних граница пресудно утицала и на исход минулог рата, те да због тога треба сачувати сјећање на то.

- Драго ми је што смо ове године успјели објавити Монографију Новоградске бригаде, која је значајан историјски документ - рекао је Дрљача.

Командант Новоградске бригаде Ранко Дабић рекао је рекао је да је Хрватска војска планирала освајање Новог Града, Костајнице и Дубице и пролазак према Приједору и Бањалуци.

Он је објаснио да је у то вријеме Новоградска бригада бранила подручје општине Нови Град од напада такозване Армије БиХ.

- Новоградска и Прњаворска бригада и грађани одбранили су се од напада и нанијели тешки пораз Хрватској војсци - рекао је Дабић.

У организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, централна манифестација обиљежавања 27 година од одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије одржава се данас у Козарској Дубици.

На подручју западнокрајишких општина - Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице, 18. и 19. септембра 1995. године, у хрватској агресији је убијено 107 лица, од којих 56 цивила и 51 припадника оружаних снага Републике Српске, док је 101 лице рањено.

Насеља и градови су претрпјели велика разарања и штете, а према подацима општинских комисија о процјени материјалне штете, у Новом Граду она износи 83,3 милиона КМ, у Костајници 40 милиона, а у Козарској Дубици 50,4 милиона КМ.

Напад Хрватске војске на општину Нови Град почео је 18. септембра 1995. године у 9.25 часова и током два дана офанзиве смртно је страдало 57 лица, 37 цивила, 18 војника и два припадника МУП-а. Рањено је 17 цивила, три војника и један припадник МУП-а.

Припадници Војске Републике Српске успјели су 19. септембра 1995. године потиснути хрватску војску преко Уне.

На мјесту гдје је погинуло највише цивила и војника, у насељу Туњица, гдје су припадници хрватских снага прешли на подручје општине Нови Град, подигнуто је спомен-обиљежје које је освештано 2010. године.

Одбрана западнокрајишких општина од хрватске агресије сматра се догађајем значајним за одбрану Републике Српске и одлуком Владе Српске сврстан је међу најзначајније датуме новије историје.