latinica  ћирилица
18/09/2022 |  11:14 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Костајница: Положени вијенци поводом Дана одбране западнокрајишких општина

У Костајници је данас обиљежен Дан одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије.
У Костајници обиљежен Дан одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије - Фото: СРНА
У Костајници обиљежен Дан одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресијеФото: СРНА

Тим поводом на споменик борцима погинулим у Одбрамбено-отаџбинском рату вијенце су положили делегације Скупштине општине и општинске Борачке организације.

Никола Јањетовић, начелник Костајнице изјавио је Срни да су Костајница и њени грађани дали велики допринос одбрани западних граница Републике Српске.

Он је навео да су у гранатирању општине погинула три цивила Јањка Кукрика, Милан Мијук и Хата Бешић, док су Костајничани Бошко Максимовић и његов седамнаестогодишњи син Дражен погинули у Новом Граду, а војних губитака није било.

Према његовим ријечима, причињена је материјална штета која је процијењена на 40 милиона КМ.

- Међутим, граница је остала на ријеци Уни, а непријатељске стране нису прешле на територију општине и ми смо се данас окупили да одамо почаст свима који су одбранили западне границе Републике Српске - рекао је Јањетовић.

Предсједник општинске Борачке организације Мирослав Маринковић истакао је да је 18. септембар један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске, јер "да су хрватске оружане снаге прешле ријеку Уну, тешко би се зауставиле и до Бањалуке".

Он је истакао да су у одбрани Костајнице учествовали борци из ове општине, Приједора, Козарске Дубице и Новог Града.

- Посебно бих нагласио да су борци треће доби одиграли велику улогу јер су знали кога и шта бране. Велику захвалност треба одати и команданту одбране града и Борбене групе Баљ Душану Ђенадији - навео је Маринковић.

Зоран Предојевић, координатор борачких организација регије Приједор, истакао је да је одсудна одбрана била у Костајници.

- Да је Костајница пала, вјерујте да би пао комплетан западни дио Републике Српске и ми данас не бисмо стајали овдје и зато не смијемо дозволити да заборавимо све те борце, и живе и мртве, који су својим тијелима штитили нејач и цивиле иза својих леђа - рекао је Предојевић.

Он је додао да за агресију регуларне хрватске војске још нико није одговарао.

На данашњи дан прије 27 године регуларна хрватска војска извршила је агресију на Републику Српску и БиХ тако што је након вишечасовне артиљеријске припреме прешла ријеку Уну у Новом Граду и Козарској Дубици, док је у Костајници заустављена уз велике губитке.