latinica  ћирилица
18/09/2022 |  11:51 ⇒ 15:21 | Аутор: СРНА

Брисел препоручује суспензију фондова за Будимпешту

Европска комисија препоручила је данас да буде суспендовано око 7,5 милијарди евра из фондова намијењених Мађарској усљед забринутости због пада демократских стандарда и могућег лошег управљања новцем ЕУ, рекао је европски комесар за буџет Јоханес Хан.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Он је навео да је Европска комисија препоручила суспензију средстава упркос мјерама које је Мађарска предложила за рјешавање недостатака.

Хан је, након састанка европских комесара у Бриселу, рекао да Мађарска има рок до 19. новембра да одговори на забринутости.

Он је поздравио понуду Мађарске за рјешење проблема, оцијенивши да предложени поступци "иду у исправном смјеру".

Агенција АП подсјећа да за било какав поступак за суспензију средстава мора постојати сагласност свих чланица ЕУ и да је за то потребна квалификована већина.

Новац одобрен за Мађарску долази из "кохезионог фонда". Овим се помаже чланицама да своје економије и инфраструктуру ускладе са стандардима ЕУ.

Европска комисија у протеклих скоро деценију оптужује мађарског премијер Виктора Орбана да "урушава демократске институције, преузима контролу над медијима и нарушава права мањина".

Орбан негира оптужбе.

Шеф орбанове канцеларије Гергели Гуљаш изјавио је јуче да ће администрација наредне седмице парламенту предати нове нацрте закона за окончање спора са Европском комисијом и ослобађање фондова ЕУ.

Он је истакао да ће администрација од парламента затражити да одобри нацрт закона убрзаним процесом како би нове мјере ступиле на снагу у новембру.

Фондови ЕУ недоступни су за Мађарску због спора о демократским стандардима.