latinica  ћирилица
18/09/2022 |  12:07 ⇒ 12:25 | Аутор: СРНА

Кошарац: Тривићева ради за међународни фактор, а против интереса Српске

Члан Главног одбора СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да већ дужи временски период постоје подаци да међународни фактор у БиХ финансира опозицију и да је, како каже, сасвим јасно да кандидат ПДП-а за предсједника Републике Српске Јелена Тривић ради за међународни фактор, а против интереса Српске и њених грађана.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- То је видљиво, а знамо и да се, поред опозиције, финансирају и неке невладине организације и медији. Ово са Тривићевом била је прилика да се јавност у Републици Српској упозна да се њена кампања финансира у износу од 10 милиона америчких долара - изјавио је Кошарац Срни.

Према његовим ријечима, потпуно је јасно да дијелу међународне заједнице смета одговорна и уставна политика Милорада Додика, кандидата СНСД-а за предсједника Републике Српске, чији је циљ уставна заштита БиХ, Републике Српске и српског народа у БиХ.

Он је истакао да је видљиво да међународна заједница не бира средства и да је, нажалост, нашла политичке структуре у БиХ, а прије свега у Републици Српској, као што је Тривићева.

- Они на сваки могући начин покушавају да промовишу политику против Додика и врло јасне политике институција Републике Српске, сврставајући се јасно уз међународни фактор, као и уз политику која би јачала БиХ, а штетила интересима Републике Српске, за шта постоји низ примјера - навео је Кошарац.

Он сматра да и недавни састанак опозиционара са Кристијаном Шмитом садржи димензију финансирања њихове кампање у износу од 10 милиона долара, што довољно говори о томе да је дио међународне заједнице у БиХ пронашао неке политичке субјекте који су спремни да за мало "ћара" и мало привилегија раде против интереса Републике Српске, с циљем да Додика сруше с власти.

- Све кампање и јавне трибине говоре о томе да грађани Српске препознају Додикову политику, да му дају подршку за све што чини за Републику Српску и њене грађане. Мислим да је ћорав посао међународне заједнице и опозиције који мисле да ће моћи да побиједе грађане, јер су и грађани и народ уз политику Додика и институција Републике Српске - рекао је Кошарац.

Он сматра да је сасвим очито да опозиција прати и подржава политику међународне заједнице и политику пробосанских политичких структура.

Кошарац каже да је симптоматично то што су и Тривићева и опозиција потпуно свјесни пораза на предстојећим општим изборима, јер су грађани препознали да је једино сигурна она политика коју воде Додик и Жељка Цвијановић, која је кандидат СНСД-а за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске.

- Колико су дезоријентисани и колико покушавају на све могуће начине да дезавуишу и лажу политичку јавност у Српској, говори чињеница да, не само што користе паре међународног фактора, него се користе и морбидним стварима као што су снимање предизборних спотова на Малом Зејтинлику на Сокоцу - појашњава Кошарац.

Кошарац је истакао да је избора у БиХ било и прије, али ниједној политичкој партији није пало на памет да користи споменике и гробове погинулих бораца Војске Републике Српске у предизборне сврхе.

- То нам говори колико је Тривићева нејака. Републици Српској треба јак предсједник, као што је Милорад Додик - закључио је Кошарац.

У документу америчког Одјељења за европска и евроазијска питања наводи се да је на основу споразума са специјалним представником Метју Палмером и амбасадором Габријелом Ескобаром са Јеленом Тривић и Младеном Иванићем и инструкција предсједника САД Џозефа Бајдена неопходно дати десет милиона америчких долара у готовом новцу тиму генерала Дејвида Ноулса.

- Сврха ових средстава је спровођење агенде утврђене на секретарском састанку у септембру 2021. године /БР. 0709БХЦ21/ и тиче се јачања утицаја и оптимизације спровођења америчких стратешких одлука у областима под руским утицајем, изнад свега, спровођења агенде Дејтонског мировног споразума, након избора у Републици Српској, БиХ - наводи се у документу.

Неопходно је обезбједити 19.500.000 у валути БиХ у новчаницима од по 200 КМ.

- Тим генерала Ноулса је задужен за пребацивање новца који ће бити пребачен истим летом Р08433-ЛQСА 4. августа у 1.35 часова по локалном времену и доставити новац контакт особи у Би - наводи се у документу који је потписала помоћник државног секретара Донфрид Карен.

У вези са овим документом Срна је више пута контактирала Тривићеву, али она није одговарала на позиве.