latinica  ћирилица
18/09/2022 |  12:34 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Обиљежена 31 година 16. Крајишке моторизоване бригаде (ФОТО/ВИДЕО)

Поменом и полагањем вијенаца у Машићима код Градишке обиљежена је 31 година од почетка ратног пута 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.
Машићи код Градишке - Фото: РТРС
Машићи код ГрадишкеФото: РТРС

Током традиционалног дружења бораца и старјешина, којем је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, договорене су нове активности на његовању и очувању традиције најславније војне формације Војске Републике Српске.

Додик је истакао да је славна 16. Крајишка моторизована бригада прославила не само Војску Републике Српске, него и народ Крајине који никада није дозволио да изгуби слободу без борбе.

Он је истакао да је ова бригада била елитна јединица Војске Републике Српске која је златним словима остала записана у историји Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Ми смо овдје данас дошли да одамо пошту погинулим припадницима ове славне бригаде и да се са борцима који сваке године долазе овдје договоримо о оном шта ћемо радити у наредном периоду. Градићемо овдје спомен собу, што смо очигледно могли и раније да урадимо, али сада је дошло вријеме - рекао је Додик.

Предсједник Удружења бораца 16. Крајишке моторизоване бригаде Недељко Маџар рекао је да је за његову генерацију и саборце Дан 16. Крајишке моторизоване бригаде један од најзначајнијих датума у животу.

Замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић рекла је да је Градска управа израдила идејни пројекат изградње спомен собе и трга, који ће у Машићима подсјећати на славни ратни пут 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Ратни пут ове бригаде, која је одликована Орденом Немањића, трајао је 1.727 дана. Бригада је од 1992. до 1995. изгубила 437 борца, око 2.000 је рањено, а 11 се воде као нестали.