latinica  ћирилица
18/09/2022 |  12:52 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Додик: И раније се знало да Америка финансира кампању Јелене Тривић (ВИДЕО)

И раније се знало да Америка финансира кампању кандидата ПДП-а за предсједника Републике Српске Јелене Тривић, али се сада види да су неки дошли до тих података, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ је истакао да "им новац који одвајају неће бити довољан за промјену".

Додик је рекао да је гледао јуче на медијима да је те наводе потврдио и геополитичар из Београда Дејан Лучић.

- Очигледно је да су неки пристали да буду употребљени и злоупотребљени. Једнога дана када схвате у каквој су игри били, онда ће им бити жао и криво. Свако има право да бира - рекао је Додик.

Коментаришући наводе у медијима да су САД издвојиле 10 милиона долара за кампању Тривићеве против њега, Додик је истакао да је очигледно да је интервенционизам странаца присутан.

- То ми видимо и осјећамо. Овдје су у изборни процес укључени Американци и Британци који раде заједно са својим пуленима против, како кажу, националних опција које су подложне руском утицају. Није тајна да су они ранијих година издвајали озбиљан новац и да је Британија најавила средства у износу од 18 милиона фунти или око 60 милиона КМ за борбу против "такозваног руског утицаја", а људе из власти Републике Српске назвали "проруским структурама". То нема никакве везе са тим. Ми сарађујемо са Русијом, као што можемо да сарађујемо са било ким. Ко год нас уважава за партнера и жели са нама да ради на пројектима, ко год уважава реалност и Устав БиХ са нама могу бити партнери - поручио је Додик.

Додик је поручио да је за Српску неприхватљиво да јој кажу да уводи санкције Русији само за то што они имају са њима проблем.

- Вјероватно је то изазвало пажњу разних обавјештајних служби које сада подмећу. Неименовани извор Стејт департмента саопштио је неки дан како Руси финансирају кампању Милорада Додика и то је апсолутно ноторна лаж, јер се никада ништа није десило. Ми имамо сарадњу са Русијом и сутра путујем у ту земљу - рекао је Додик.

Српски члан Предсјендиштва БиХ је изјавио да је Српска вршила емисију обавезница преко Бечке берзе и да је тачно да су неке руске фирме учествовале у томе, што је био сасвим легалан посао.

- Република Српска је заједничка територија српског народа тако ће бити и у будуће - нагласио је Додик.