latinica  ћирилица
18/09/2022 |  12:59 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Тајван: Земљотрес изазвао урушавање зграде, искакање вагона и блокаде

Потрес јачине 6,8 степени Рихтерове скале који је погодио југоисточни дио Тајвана изазвао је искакање вагона из шина и урушавање зграде, а на планинским путевима блокирано је више стотина људи.
Земљотрес на Тајвану (фото: EPA-EFE / TAIWAN CENTRAL EMERGENCY OPERATION CENTRE) -
Земљотрес на Тајвану (фото: EPA-EFE / TAIWAN CENTRAL EMERGENCY OPERATION CENTRE)

Тајвански Метеоролошки биро саопштио је да је епицентар земљотреса био у области Тајтунг и да је услиједио потрес усљед смиривања тла јачине 6,4 степена Рихтерове скале који није изазвао штету.

Америчка Агенција за сеизмолошка истраживања саопштила је да је потрес био јачине 7,2 степена Рихтерове скале и на дубини од 10 километара.

Ватрогасна служба Тајвана саопштила је да су четири особе спашене испод остатака зграде која се срушила у мјесту Јулу, док су три особе, чија су возила пала са оштећеног моста, спашена и пребачена у болницу.

Администрација тајванске жељезнице саопштила је да је шест вагона искочило из шина код станице Донгли на истоку Тајвана након што се урушио дио платформе. Није било повријеђених.

У саопштењу ватрогасне службе наведено је да је више од 600 људи блокирано у планинским областима Чике о Лијуђиши јер су путеви блокирани, мада нема повријеђених.

Амерички центар за упозорење на цунами објавио је упозорење за Тајван након потреса, али је убрзо укинуто.

Потрес се осјетио широм Тајвана и зграде су се тресле и у пријестоници Тајпеи. Потреси усљед смиривања тла и даље се осјећају на острву.

Тајван се налази недалеко од локације гдје се сударају двије тектонске плоче због чега је често на удару потреса.