latinica  ћирилица
18/09/2022 |  13:05 | Аутор: СРНА

Кесић: Штетно што опозиција не гради национално јединство са властима

Шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић сматра да је штетно што међу опозицијом ни у Србији, ни у Републици Српској, нема националног јединства у националним питањима са властима.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић је оцијенио да нарушавање јединства око кључних питања штети, не само онима који су сада на власти, него и свакој будућој власти.

- Како ћете послије градити национално јединство, ако ви преузмете власт? Како очекујете да ће они које нисте жељели да подржавате и нађете са њима неки заједнички језик, да ће они да се окрену и бити широкодушнији према вама, него што сте ви били према њима? - истакао је Кесић за ТВ Прва.

Он је рекао да, нажалост, не постоји тај реализам и прагматизам у политици ни у Србији, као ни у Српској, те указао на примјер САД, гдје опозиција има одговорност и показује осјећај јединства око великих питања од државног интереса и националне безбједности.

- Нажалост, мислим да ми још нисмо ушли у ту фазу демократске расправе да се то може показивати, а то слаби позицију не само Србије, него тај проблем постоји и у Републици Српској. Иста ствар. Око националних питања значајних за Републику Српску, један дио политичког ентитета не жели уопште да се изјашњава - рекао је Кесић.

Он каже да зато што не желе да се изјашњавају отварају простор за већи притисак који се нон-стоп усмјерава према Бањалуци и према Српској у смислу да се српски члан Предсједништва Милорад Додик види као "човјек који одређује све".

- И онда је лакше за све противнике, да ли су они у Сарајеву или из међународне заједнице, или разних амбасада да кажу – аха, тај човјек је највећи проблем, кад би се ријешили једног човјека, онда ће све бити супер. Али, нажалост за њих, то није све тако. Није све црно-бијело - рекао је Кесић.

Он је оцијенио да српском народу и у Србији и у Републици Српској највише смета лицемјерје Запада, одакле стижу поруке да границе нису битне, јер ће једног дана и Србија и Косово бити у ЕУ.

- А онда, када Република Српска, односно Милорад Додик каже – "ми хоћемо самосталност", они кажу - "немој, морате поштовати границе". Људи то гледају и кажу - ако границе нису проблем у контексту граница Србије, зашто су проблем у контексту граница БиХ? - рекао је Кесић.

Он је указао да многи људи не могу да схвате тај приступ који говори једну ствар када се отуђује територија Србије и када је ријеч о територијалном интегритету и суверенитету Србије као једне државе, а када је ријеч о територијалном интегритету других земаља на Западном Балкану - немају тај приступ.