latinica  ћирилица
18/09/2022 |  13:23 ⇒ 13:39 | Аутор: РТРС

"Европска комисија је спремна да подијели БиХ" (ВИДЕО)

Република Српска ужурбано ради на договору којим би једној кинеској компанији била додјељена концесија на дионици Коридора 5Ц, од Добоја до Вукосавља, изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Милорад Додик (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

Додик је рекао да би такав аранжман био повољнији за Српску од кредита Европске комисије која деблокирање 600 милиона евра за ове радове условљава политичким уступцима.

- Ми ћемо дати Коридор 5Ц од Добоја до Вукосавља у концесију једној кинеској компанији која је заинтересована да то ради. Не само једна, имају двије, три. Ми ћемо бирати најбољи могући оквир. То је боље него да узмемо од њих тај новац. Дају кредите па условљавају. Сада су нам дали оквир за наредних неколико година, 700 милиона евра, углавном кредитних средстава, а у Српској је лоцирано 35 милиона. И траже сагласност Предсједништва. Не може. Република Српска у финансијском систему БиХ учествује са 35 одсто и када буде 35 одсто тих кредита лоцирано у Српској ми ћемо то подржати - истакао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да је Европска комисија спремна да подијели БиХ и да то показује условљавањем деблокаде 600 милиона евра за изградњу дијела Коридора 5Ц кроз Српску.

- Зашто нису блокирали од Сарајева према Плочама? Тамо нема Владе већ четири године и тамо је криза невиђених размјера зато што Бошњаци и Хрвати никако не могу заједно. Нису ријешили ништа, па ни питање Изборног закона и нису им блокирали средства. То говори о томе да су они спремни да подијеле БиХ и ја немам ништа против - рекао је Додик.