latinica  ћирилица
18/09/2022 |  15:17 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Да нас има више и да породице буду стабилне

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што почиње да се реализује мјера која подразумијева исплату накнаде од 750 КМ за незапослене мајке четворо и више дјеце, која осликава добру намјеру Владе Републике Српске, која ће служити на добробит вишечланих породица.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- То је сјајна мјера, на коју сам поносна. То је нешто што смо договарали већ од почетка године и видјели на који начин то финансијски можемо да затворимо. Без проблема ћемо то регулисати. Срећна сам што почиње да се реализује - рекла је Цвијановић новинарима у Вукосављу.

Цвијановић је навела да је 750 КМ данас више и од минималне плате.

- Мислим да наши људи разумију да је иза свега добра намјера Владе Републике Српске, односно свих нас који смо о томе одлучивали. То ће служити и на добробит нашим породицама са четворо и више дјеце - рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске каже да је једнако поносна и на најављену мјеру бесплатних пренаталних тестова за труднице у Републици Српској.

Она је подсјетила да је у Републици Српској, још док је она била предсједник Владе, уведена мјера која подразумијева 12, односно 18 мјесеци накнаду за незапослену породиљу.

Цвијановић је оцијенила да Република Српска има прилично развијен програм пронаталитетних мјера, као и да ће бити настављен рад на том пољу.

- Да нас има више, да су наше породице стабилне и да вишечлане породице имају и одређене привилегије. Можда је ово једна од ствари која показује однос институција према породицама које имају четворо и више дјеце - рекла је Цвијановић.

У Кабинету предсједника Владе Републике Српске Срни је раније речено да мајке које имају четворо и више дјеце, а које су незапослене, од септембра остварују накнаду од 750 КМ и оствариваће је све док је бар једно од дјеце малољетно.