latinica  ћирилица
18/09/2022 |  15:33 ⇒ 20:29 | Аутор: СРНА

Будимпешта обећава испуњење обавеза према Бриселу

Мађарска је обећала да ће испунити све своје обавезе према Европској комисији како би ослободила фондове ЕУ након што је Европска комисија предложила суспензију око 7,5 милијарди евра за Будимпешту због корупције.
Будимпешта - Фото: РТРС
БудимпештаФото: РТРС

Мађарски министар за развој Тибор Наврачиш, који је задужен за преговоре са ЕУ, изразио је наду да ће мјере Будимпеште бити довољне да увјере Европску комисију да ће бити спроведене одговарајуће регулативе за заштиту фондова блока.

Европска комисија нешто раније је препоручила суспензију око 7,5 милијарди евра из фондова намијењених Мађарској усљед забринутости због пада демократских стандарда и могућег лошег управљања новцем ЕУ.

Европски комесар за буџет Јоханес Хан је, након састанка европских комесара у Бриселу, рекао да Мађарска има рок до 19. новембра да одговори на забринутости.

Он је поздравио понуду Мађарске за рјешење проблема, оцијенивши да предложени поступци "иду у исправном смјеру".

Гергели Гуљаш, шеф канцеларије премијера Виктора Орбана, изјавио је јуче да ће администрација наредне седмице парламенту предати нове нацрте закона за окончање спора са Европском комисијом и ослобађање фондова ЕУ.

Он је истакао да ће администрација од парламента затражити да одобри нацрт закона убрзаним процесом како би нове мјере ступиле на снагу у новембру.

Фондови ЕУ недоступни су за Мађарску због спора о демократским стандардима.