latinica  ћирилица
18/09/2022 |  15:40 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Челинац: Обиљежено 30 година Прве лаке пјешадијске бригаде (ВИДЕО)

У Челинцу је обиљежено 30 година од формирања Прве лаке пјешадијске бригаде. Након помена, у спомен-соби у којој су уписана имена 220 погинулих бораца, положени су вијенци.
Челинац-помен - Фото: РТРС
Челинац-поменФото: РТРС

Станимиру Стјепановићу 13. јун 1995. године заувијек ће остати у сјећању.

Као припадник Челиначке пјешадијске бригаде тада је тешко рањен. Данас након 30 година, присјећа се тог времена и свих оних који су дали живот за Репубику Српску.

- Поносан сам на своје колеге борце, можда и више него на самог себе јер сви смо заједно учествовали и допринјели ономе што сада имамо - истиче Стјепановић.

Челиначка бригада имала је изузетан значај у тешким временима, јер је заштитила Србе на овом подручју и помогла у одбрани Републике Српске.

- Све задатке бригада је извршавала успјешно, тако да је било и доста бораца који су положили своје животе у борбама - нагглашава Јанко Тривић, комадант Челиначке бригаде.

Служењем парастоса и прислуживањем свијећа у спомен-соби присутни су одали почаст свим страдалим борцима ,након чега су положени вијенци.

- Из године у годину у сарадњи са Борачком организацијом и комадантима чувам сјећање на борце, и данас када обиљежвамо 30 година од форимирања Челиначке бригаде - рекао је Владо Глигорић, начелник Челинца.

Др Владо Ђајић, ратни љекар и директор УКЦ-а Републике Српске учествовао је у спасавању многих рањеника и истиче да је поносан на себе и на све оне који су помогли у таквим околностима.

Челиначка лака пјешадијска бригада основана је у јуну 1992. године.

Од 220 погинулих бораца челиначког краја, 70 њих су били припадници ове бригаде.